A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség az egy és a három hónapos futamidőn egyaránt 80 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyekre a bankok sorrendben 316 millió euró (98 milliárd forint) és 570 millió euró (176 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat - írta az MTI.

Az MNB az egy hónapos lejáraton 75, a három hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen 4, illetve 5 bank vett részt.

A tenderek eredményét figyelembe véve, az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 3-án 1618 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 156 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1074 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatok bizonytalanságainak kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.