A jogszabályban foglaltak szerint az államadósság az államháztartás központi és önkormányzati alrendszerének, valamint a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek egymással szembeni kötelezettségek kiszűrésével számított (konszolidált) adóssága.

A Magyarország 2013-as költségvetéséről szóló törvényjavaslat végszavazásához szükséges ugyanis az államadósság-szabály érvényesítésével kapcsolatban a Költségvetési Tanács (KT) értékelése. A KT értékeléséhez az Számvevőszék azzal járul hozzá, hogy ellenőrzi az államadósság-szabály betartását - adta hírül a szervezet hírportálja.

Az államadósság-szabály számvevőszéki ellenőrzése során értékelik, hogy a költségvetési törvényjavaslat az alaptörvénynek megfelelően tartalmazza-e az államháztartás, valamint alrendszerei adósságának tervezett értékét, rendelkezésre állnak-e az adósságmutató számításához szükséges adatok és alátámasztottságuk biztosított-e. Ellenőrzik továbbá, hogy az adósságmutató összhangban van-e a költségvetési törvényjavaslatban tervezett hiány mértékével, az árfolyam-azonosság az azonos időszakra vonatkozó adósságadatoknál teljesül-e és végrehajtották-e a konszolidációt, biztosított-e az egyes alrendszerek közötti adósságok teljes körű, megbízható kiszűrése. Az ÁSZ a megállapításait a KT számára összeállított anyagban hasznosítja majd.