Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden évben a fogyasztói árösszeírásnál használt reprezentánsok felülvizsgálatánál töröljük azokat, amelyek már nem annyira keresettek, az összeírásuk több helyen nehézséget okoz, illetve felvesszük a listába azokat a reprezentánsokat, amelyek keresettek a fogyasztók által és még nem szerepelnek a megfigyelésünkben - mondta lapunknak Mináry Borbála, a KSH Nemzeti számlák főosztály fogyasztói árak osztályának vezetője.

Minden termék- és szolgáltatáscsoportot néhány megfelelően kiválasztott termék, illetve szolgáltatás reprezentál, a kínálat ennél mindenhol szélesebb. A statisztikusok egyes termékeknél bizonyos paramétereken változtatnak annak érdekében, hogy megfelelően követhessék például a termékek kiszerelésében, teljesítményében bekövetkezett változásokat. Ilyen lehet egyes élelmiszerek kiszerelésének változása, jellemzően csökkenése, valamint a műszaki termékeknél a technológiai fejlődés nyomon követése miatti paramétermódosítás.

Idén januártól öt termék/szolgáltatás került ki és hat került be, ezek összesített súlya 1-2 százalék közötti. Az új reprezentánsokkal és súlyokkal számot januári inflációs adatokat a KSH a jövő csütörtökön, február 11-én publikálja.

A fogyasztói kosár átsúlyozása a két évvel korábbi fogyasztási szerkezetnek megfelelően alakul, összhangban az Eurostat-előírásokkal. A súlyokat - amelyek az év minden hónapjában azonosak - részben a GDP fogyasztási oldalának adataiból, részben a háztartás-statisztikai költségvetési felvételekből, azaz a megkérdezett családok naplóiból számítják ki. A 2015-ös kosárban még 935 reprezentáns, 140 árucsoportra összegezve szerepelt.

Már a budapesti dugódíjra készülnek

  • A 2016-ban használt új tételek közül a legizgalmasabbnak a fővárosi behajtási díj vagy Budapest-matrica, lánykor nevén dugódíj  tűnik. Bár még csak terv ennek a bevezetése, a KSH már felkészül, hogy akár egy év közbeni bevezetés se okozzon gondot a fogyasztói infláció számításnál - mondta lapunknak Mináry.  Ez azt is jelenti, hogy ez a soron egyelőre egy nullás érték szerepel a számításoknál. Bár a főváros vezetése vezetése már régóta lebegteti a dugódíj bevezetését, Tarlós István főpolgármester az utóbbi hónapokban úgy nyilatkozott, hogy a dugódíj bevezetésének elméleti határideje 2016 vége - vagyis a KSH okkal készül fel, így egy évközi indulás sem okoz gondot a statisztikusoknak. (Decemberi lapinformácók szerint évi 10-12 ezer forint lesz a díj azoknak, akik átlépik Budapest közigazgatási határát és a belső zónát.)
  • Minden bizonnyal időszerű az is, hogy januártól bekerült a KSH által  figyelt tételek közlé a 0-18 kilogrammos gyermekek számára szóló biztonsági gyerekülés autóba, isofix rendszerrel. A listán eddig csak a mély vagy variálható babakocsi (az ikerkocsi kivételével) szerepelt, azonban a legutóbbi felülvizsgálatnál úgy találták, hogy a biztonsági gyerekülések száma is már elég magas ahhoz, hogy figyelembe vegyék az infláció számításánál. A KRESZ szabályai szerint gépkocsiban a 150 centiméternél alacsonyabb gyermek a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés, ülésmagasító) rögzítve szállítható.
  • Az utóbbi években gyorsan népszerű váltak a hordozható hangszórók, ezért az idei listára ezek is felkerültek. A statisztikusok a reprezentánsok közé egész pontosan a mini, 2-6 kilowatt közötti teljesítményű hordozható hangszórókat vették fel 2016-tól. A háztartási szórakoztató elektronikai termékek között eddig a hi-fi torony (cd-lejátszóval, hangfalakkal), az 5.1-es házimozi rendszer, a dvd-lejátszó (mp3 lejátszással, térhatású hangzással), valamint a sztereó rádió (cd és mp3 lejátszóval) képviseltette magát.
  • Az inflációs számítások számára releváns testápolási szolgáltatások listája eddig sem volt rövid - többek között itt szerepelt eddig is az arckezelés extra hatóanyaggal (arctisztítás, masszázs, összehúzó és regeneráló pakolás); a tartós szempillafestés; a teljes láb gyantázása (bikinivonal nélkül), a tízperces szolárium, a műkörömépítés (sima zselés, francia manikűr, normál méret, díszítés nélkül) - de a lakossági fogyasztási kiadások alapján 2016-tól bekerült a statisztikusok listájára a 45-60 perces frissítő, relaxáló gyógymasszázs is.
  • A fogápolás technikai fejlődését és népszerűvé válását jelzi, hogy a 75 milliliteres fogkrém és a felnőtt fogkefe mellé mostantól kezdve az elektromos fogkefe (3d mozgással) is felkerül a KSH által hónapról hónapra figyelt termékek közé.
  • Egy másik, a háztartások által használt technológiával kapcsolatos változtatás, hogy a statisztikusok ezentúl figyelik a 2,5 colos, 1 terabyte (TB) tárhellyel rendelkező külső merevlemez árának alakulását is. Eddig a otthoni hardverek között többek közt az asztali személyi számítógép, a 22 inches, ledes, full hd monitor, a 15-16 inches notebook, valamint 7-8 inches tablet pc szerepelt. Amiatt "lőttük be" a a külső merevlemezt viszonylag nagyra, egy TB-ra, hogy így esetleg évekig  nem kell majd hozzá nyúlnunk - fogalmazott a KSH szakértője.

Öt tétel kopott ki januártól

A 2014-es fogyasztási adatok és más szempontok alapján a KSH idén öt tételt vett le az árösszeírói által figyelt reprezentánsok listájáról:

  • Elektromos kávédaráló - de így is maradt több kávés tétel: kávékrémpor utántöltő; filteres kávéfőző; őrölt 250 és 1000 grammos kávé; 3in1 instant kávé; azonnal oldódó kávé; eszpresszó és cappuccino vendéglátóhelyen.
  • Suzuki (1.3-as) tengelykinyomó csapágy, eredeti gyári - jó hír lehet a japán autómárka rajongói számára, hogy igazán sok 1.3-as suzukis tétel maradt meg: többek közt az eredeti gyári olajszűrő betét ára, a fékbetétcsere díja, valamint a használt, 6-8 éves Suzuki Swift ára.
  • Tintasugaras nyomtató (4800-szor 1200 dpi) - de szerepel még a listán a multifunkciós, tintasugaras nyomtató.
  • 1300-2000 wattos takarítógép (porszívó és szőnyegtisztító) - maradt viszont a bejáró takarító munkadíja.
  • Színes, négydarabos digitális igazolványkép készítése - a KSH figyeli viszont továbbra is a digitális, tízszer 13 vagy tízszer 15 centiméteres méretben 30 darabos fotókidolgozás árának alakulását.

A 2015-ös kosárátszabásról itt, 2014-es változásokról itt,  2013-as módosításokról részletesen itt, a 2012-es átrendezésről itt, a 2011-es változtatásokról pedig itt olvashat.

Így dolgoznak az árösszeírók

A reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon. Ha pedig egy boltban az összeíró a különböző választékelemek közül többet talál, akkor megkérdezi (vagy kikövetkezteti), hogy melyik a legkeresettebb áru és annak árát jegyzi fel.

Követelmény, hogy az árindex az adott havi valóságos kínálatot tükrözze, ezért a felírás napján - ami felíróhelyenként minden hónap első és huszadik napja között szóródik - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze az árindexszámításhoz.