A lap hétfői számában megjelent interjúban Barcza György kifejtette: az első fél évben kedvezőek voltak az állampapír-piaci folyamatok, jól teljesítettek a forintkötvények, kifejezetten jól teljesítettek a lakossági állampapírok, illetve a letelepedési kötvény és a prémium euró-államkötvény. Utóbbi kettőnél 60-70 százalékban teljesült már az éves terv május végéig - tette hozzá.

Barcza György szerint az államadósság finanszírozása biztonságos, aminek következtében a kamatszint is alacsonyabb lesz. Ez pedig már a jövő évi költségvetés tervezetében is érvényesül, 75 milliárd forinttal kevesebb a tervezett kamatkiadás.

A vezérigazgató kitért arra, hogy május eleje óta a külföldiek által birtokolt kötvényállomány körülbelül 400 milliárd forinttal csökkent, ez az állománynak közel 10 százaléka. A kamatok ennek ellenére a 10 éves lejáraton 3,3-3,5 százalék körül, az ötéves lejáraton pedig 3 százalék körül maradtak - mondta. "Lényegében minimális hatása volt a külföldiek eladásának, a piaci folyamatokban nem okozott zavart, az utóbbi napokban pedig már vásárlást is láttunk" - jegyezte meg Barcza György.