Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MSZP és az LMP tiltakozásul kivonult a házbizottság ülésről, de a Jobbik sem támogatja a házszabály módosítását - tájékoztatták az ellenzéki pártok az MTI a házbizottsági tanácskozást követően.

A képviselők a parlament pénteki téli rendkívüli ülésének első napján arról döntöttek, hogy az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja pénteki ülésén a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot és a házszabály módosításáról szóló határozati javaslatot.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló indítvány sürgősségi tárgyalását 256 igen és 56 nem szavazattal hagyták jóvá, míg a házszabályról szóló indítvány hasonló módon történő tárgyalását 255 igen és 65 nem szavazattal fogadták el.

Lázár János fideszes frakcióvezető javaslatára arról is döntöttek a képviselők, hogy az előzetes tervvel ellentétben a Ház pénteken nem szavaz az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez kapcsolódó jogszabályhoz érkező módosító indítványokról.

A jegybanktörvény módosításával kapcsolatban az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank is komoly aggályait fejezte ki. A törvényjavaslatra érkezett reakciókból egyértelműen kiderült, hogy a kormány nem folytatta le kötelező konzultációját az uniós szervekkel, ami így európai uniós jogba is ütközik. Szijjártó Péter erről másként vélededett tegnapi megszólalásában. Mint mondta: a magyar kormány az új jegybanktörvény tervezetét eljuttatta az Európai Központi Banknak, amelynek az erre adott reagálása éppen csütörtökön látott napvilágot.