Immár negyedik éve csökken Magyarországon a beruházások üteme, növekedés legkorábban is csak jövőre várható. Tavaly az autógyártók és a mezőgazdaság nem engedték mélybe zuhanni a statisztikát, nélkülük komoly mínuszok jöttek volna, igaz az év egészében így is mínusz 4,5 százalék jött össze.

A negatív folyamatok 2012-ben is kitartanak: a KSH legújabb adatai szerint az idei első három hónapban a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva, az előző negyedévhez képest a volumen 4,2 százalékkal lett kisebb.

Nem tudott tompítani az ipar

A gyorselemzés ezt azal intézi el, hogy a több éve tartó csökkenő tendencia 2012 elején is folytatódott. A tavaly még dinamikusan bővülő feldolgozóipari beruházások a mostani negyedévben stagnáltak (-0,7 százalék), ezért az ipar nem tudta mérsékelni a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést.

Az összes beruházáson belül az idei első negyedévben, év/év alapon az építési beruházások jelentősen (-13,9 százalék) zuhantak, azaz az építőipari termelés nem feltétlenül jár többéves mélypontok környékén. A gép- és berendezés beruházások viszont - a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására - mindössze 1,8 százalékkal mérséklődtek idén január-márciusban.

Tavaly a helyzetet az Audi 900 millió és az Opel 450 millió eurós fejlesztése mentette, amelyekből valamennyi 2012 elejére is áttolódott. Más, hazai léptékben kiemelt projekt azonban jelenleg nem segít - mások pedig szintén kifutnak/kifutottak.

Brutálisak a visszaesések

A KSH a nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztrált. Az energiaipar beruházásainak volumene kétharmadával esett vissza, amit egy erőmű-építési nagyprojekt kifutása és a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott. A kőolaj- és földgázkitermelésnél is befejeződött egy egyedi nagyberuházás, így a bányászat, kőfejtés ág beruházási volumene csaknem a felére csökkent.

Az EU társfinanszírozásával megvalósuló felsőoktatási beruházások is lezárultak, ezért az oktatásban a beruházások volumene nagymértékben, 46,9 százalékkal csökkent. A humán-egészségügyi, szociális ellátás ág beruházásai is 29,4 százalékkal mérséklődtek, mivel az uniós forrásból megvalósult egészségügyi intézmény-fejlesztések elmaradtak a tavalyitól.