Az Európai Központi Bank (ECB) megkapta előzetes véleményezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot - tájékoztatott hétfőn az MTI megkeresésére az ECB. Az uniós szabályok szerint az Európai Központi Bankok Rendszerének tagjait - így a Magyar Nemzeti Bankot - érintő törvényi változtatásokat a nemzeti hatóságoknak előzetesen egyeztetniük kell az ECB-val.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az MNB-be olvasztanák a jelenleg külön szervezetként működő PSZÁF-ot. A jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - ez év október elsején lépne hatályba, így a PSZÁF ekkor megszűnne. A törvényjavaslat szerint monetáris tanács feladata lesz - a korábbi hatáskörein túl - kijelölni az MNB mikro- és makroprudenciális feladataival kapcsolatban azon stratégiai kereteket, amelyek között a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntést hoz.

QP | Quality Placement

Az MTI kérdésére az ECB szóvivője jelezte, hogy - bár általában üdvözli az ilyen lépéseket, de - a magyar hatóságok nem keresték meg a frankfurti szervezetet előzetes, informális konzultáció ürügyén. Az ECB jellemzően egyhónapos határidővel készíti el jogi véleményeit, de adott esetben kérvényezheti e határidő további egy hónappal való meghosszabbítását. Amennyiben a tagállam sürgős eljárás lefolytatását kezdeményezi, és annak szükségességét elégségesen meg is indokolja, akkor egy hónapnál rövidebb idő alatt is elkészülhet a jogi szakvélemény. Az ECB a legutóbbi, sürgősségi kérelemmel beadott magyar kérelmet valamivel több mint két és fél hét alatt készítette el. Az akkor véleményezett jogszabály-módosítás a forgatható utalványokról szólt.

Az Országgyűlés - a jelenlegi tervek szerint - június 21-én tartja utolsó ülésnapját a nyári törvényalkotási szünet előtt.