Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az úgynevezett teljes körű eljárásoknál a törvény szerinti határidő 4 hónap, ami egyszer 2 hónappal meghosszabbítható − az időtartamba azonban nem számítanak bele olyan időszakok, mint az ügy elbírálásához szükséges adatok bekérése és a válaszok megérkezése közöttiek − áll a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Napi Gazdaság kérdéseire adott válaszában. Így az E.On gázüzletágának eladásáról szóló eljárás hat hónapnál is hosszabbra nyúlhat. A GVH-vizsgálat iránti kérelem április 3-án érkezett meg a hatósághoz, a folyamat pedig a következő napon indult el.

Az, hogy egy hasonló fúziónál szükség van-e uniós jóváhagyásra, alapvetően az érintett vállalkozások árbevétele alapján dől el, az EU-rendeletben meghatározott küszöbszámok elérése esetén kerül az ügy az Európai Bizottsághoz − az E.On gázüzletágának két cége, illetve az MVM Zrt. számai alapján a tranzakció a GVH hatáskörébe tartozik, vagyis nem lesz szükség brüsszeli rábólintásra.

A GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás − gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként − nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.

 

Kép: MTI

Az állami MVM a két E.On-cég üzletrészeit érintő mintegy 870 millió eurós (mai árfolyamon valamivel 260 milliárd forint feletti) vételárat tartalmazó adásvételi szerződés aláírásakor úgy nyilatkozott, nem számít jelentősebb csúszásra az ügylet idei második félévre tervezett lezárásában.

Az MVM a Napi Gazdaság engedélyezési folyamatot firtató kérdésére csak annyit közölt, hogy a szerződés aláírását követően megkezdődtek az engedélyeztetési eljárások, az integrációs feladatok és előkészületek. A vásárlás (lehetséges) finanszírozásáról a közgyűlési döntésig nem nyilatkozik a társaság, ahogy egyelőre a tavaly elért 90 milliárd forint feletti adózás előtti nyereségről szóló híreket sem kívánta kommentálni. Az ügylet az MVM korábbi közlése szerint a hatósági jóváhagyások után, 2013 második felében zárulhat, a végleges ár pedig a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki, amelyek azonban lényegesen már nem befolyásolják a vártnál magasabb vételárat.