A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nem sikerült tökéletesen a térségi egészségügyi ellátásszervezés megvalósítása, a kormányzati portálon megjelent salátatörvény-tervezet egyik passzusa szerint ugyanis "a beutalási rendnél nem kell figyelembe venni a térséghatárt a nyugat-közép-magyarországi, az észak-közép-magyarországi és a dél-közép-magyarországi térségek Pest megyéhez és Budapesthez tartozó területei tekintetében". A Semmelweis-terv egyik alappillére a térségi ellátásszervezés, ami azt jelenti, hogy a lakosság a nyolc térség határain belül jogosult igénybe venni egészségügyi ellátást (ez hozzávetőlegesen 1,2 millió lakosonkénti felosztást jelent). A rendelkezés a szolgáltatáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségét hivatott oldani.

A törvénytervezetben foglaltak szerint Budapesten és Pest megyében maradhat az egészségügyért felelős államtitkár által "betegutak dzsungeleként" emlegetett beutalási rend. A Napi Gazdaság kérdésére, hogy ez nem jelent-e visszalépést a Semmelweis tervhez képest, sem az egészségügyért felelős tárca, sem a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) nem válaszolt hivatalosan.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke azonban a Weborvosnak elmondta, az országnak alapszervezettségében két egészségügyi rendszere van. A vidéki szervezetben világosak a hierarchikus viszonyok, ezért a struktúra átrendezése könnyen néven nevezi a dolgokat. Budapest és környéke azonban kétféle modell között vajúdott az elmúlt évtizedekben, az új egészségpolitika célja azonban, hogy ne a tulajdonosi érdekek, hanem az a 3-4 millió ember legyen a kiindulópont, akik valamiért itt találják meg az ízlésük szerinti ellátást. Velkey szerint ebben az esetben a fővárost és környékét globálisan kell rendszerbe foglalni. Velkey szerint a vidéki ellátásszervezés az év derekára ha nem is lesz kész, de legalább mederbe kerül. Onnantól kezdve még lesz elég energia, idő a főváros környéki rendszerre koncentrálni.

Az ellátásszervezés mellett homályos pont a kapacitásátrendezés is. A hivatalos kommunikáció az ellátórendszer 5 százalékos karcsúsításáról szól, egy, a kórházszövetség legutóbbi kongresszusán elhangzott előadás szerint azonban a fekvőbeteg-ellátás 15,1 százalékában szűnik meg az aktív ellátás, további 14 százalékot pedig a kapacitáscsökkenés, integráció és profiltisztítás érint.