Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hvg.hu által megkeresett képviselők egyike azt mondta, ha a kormány úgy gondolja, hogy nincs valós alapja a Moody's minősítésének, és a gazdasági mutatók rendben vannak, akkor a hitelminősítőnek Matolcsy személyével van baja. Ennek ellenére a Fideszben nem számítanak minisztercserére, mert Orbán Viktornak ez esetben be kellene látnia, hogy rossz lóra tett, amikor kiállt a minisztere elképzelései mellett.

Nem kérdés, egy fantaszta - jellemezte a nemzetgazdasági minisztert a nagyobbik kormánypárt egyik neve elhallgatását kérő befolyásos parlamenti képviselője a hvg.hu-nak. A fideszes politikus azt mondta, véleményével nincs egyedül a frakcióban, a múlt heti gazdaságpolitikai fordulat, az IMF megkeresése és a hitelminősítő Moody's csütörtöki döntése után egyre többen gondolják úgy, hogy a miniszterelnöknek menesztenie kellene a tárcavezetőt.

Matolcsy tekintélye a nullához közelít, de marad a posztján

Az Indexnek több képviselő is úgy írta le a helyzetet, hogy a frakció működésében az elmúlt két hét volt az eddigi mélypont. A Fideszre jellemző pártfegyelem továbbra is működik, és a képviselők nyíltan nem támadják, sőt nem is kritizálják a kormány gazdaságpolitikáját és Matolcsy ténykedését, de a belső beszélgetésekben már sokan egyértelműnek tartják, hogy a miniszter nem alkalmas feladata ellátására. A képviselők közül egyre többen értetlenkednek, hogy miért Matolcsy határozza meg a gazdaságpolitikát, amikor tekintélye már külföldön és belföldön egyaránt a nullához közelít.

Orbán Viktor azonban továbbra is kitart minisztere mellett. A Moody's leminősítése után pénteken a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy Matolcsy marad a posztján.

Nem tudni, ki vezeti az IMF-vel a tárgyalásokat

A Nemzetgazdasági Minisztériumban pénteken még nem tudták megmondani az Indexnek, ki vezeti az IMF-tárgyalásokat, illetve hogy egyáltalán mikor kezdődnek azok. (Értesülésük szerint már hétfőn elkezdődhetnek a megbeszélések.) A portál információi szerint az IMF-nek írt levelet Orbán Viktor maga írta alá, pedig általában a gazdasági miniszter és a jegybankelnök jegyzi az ilyen megkereséseket. Ezúttal valószínűleg az IMF kérése volt, hogy Orbán maga írja ezt alá - ebben pedig nagy szerepe lehetett a 2010-es tapasztalatoknak, ami később a szakításhoz vezetett.