A jegybank most is azért döntött a kamat szinten tartásáról, mert aggodalmat váltott ki a dinár gyengülése, amiben döntő szerepe van a március 16-ra kiírt idő előtti választások megtartásával kapcsolatban felerősödött piaci bizonytalanságnak.

A szerb jegybank döntése nem okozott meglepetést elemzők körében. A Reuters által megkérdezett 14 szakértő közül tíz a kamat szinten tartására, négy másik 25 bázispontos csökkentésre számított.

A szerb központi bank február 9-ig az idén eddig 420 millió eurót fordított a dinár védelmére, miközben a jegybanki devizatartalék 11,2 milliárd euró volt.

A Reuters által a múlt héten megkérdezett szakértők szerint a dinár árfolyamának erősödését eredményezné, ha Szerbiának sikerülne megállapodást kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy elővigyázatossági hitelkeretről. A tárgyalások február 26-án kezdőnek a tervek szerint. Az egyezményt reformokhoz, illetve gazdasági és pénzügyi intézkedésekhez kötnék, amelyek megvalósulását az IMF nyomon követné. A valutaalap ennek fejében előre meghatározott részletekben szabadítana fel összegeket, amelyet Belgrád csak szükség esetén hívna le. Szerb álláspont szerint az IMF-fel kötendő megállapodás lényege nem a hitelfelvétel, hanem az, hogy az egyezség jelzi a befektetőknek, Belgrád pénzügypolitikája az IMF jóváhagyásával alakul.