A forint 353,20 forint körül eurójegyzés környékén ingadozott a reggeli órákban, majd az euró jegyzése fél tíz körül már 354,50 forintra emelkedett. Röviddel utána is nagyjából ezen a szinten ingadozik a jegyzés.

 

 

A dollár jegyzése hasonlóképpen a kora reggeli 308,9 forint körüli szintről 309,50-re emelkedett a délelőtti órákra, a dollár jegyzése azonban visszacsökkent a 308,9 forint körüli szintre. A svájci frank jegyzése kora reggel 337,70 forintnál járt, majd a délelőtti órákban 339,00-ra emelkedett, később 338,50-re csökkent - írja az MTI.

 

 

Novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól.

 

 

A legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,40 százalékra.

 

 

A monetáris tanács december 14-i kamatmeghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyvében a tanács tagjai kiemelték annak fontosságát, hogy az egyhetes betéti rátában bekövetkező lépések tartósan beépüljenek az MNB alapkamat-emelési ciklusába is. Ezt biztosítandó az alapkamat 2022-ben felzárkózik és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével.

 

 

Elemzők azonban nem zárják ki, hogy a tartósan magas infláció mellett az MNB várhatóan tovább emelje majd a kamatot. A feltételezések szerint jegybank átáll majd a heti szigorításról a havira annak elkerülése érdekében, hogy a másodkörös hatások tartósan magasra emeljék a maginflációt.