Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament hétfőn elfogadott napirendje alapján az ülés reggel kilenc órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a jövő évi költségvetés fejezeten belüli átcsoportosításairól kezdődik szavazás.

A képviselők korábban már elfogadták a költségvetés fő számait, Orbán Viktor a hét végi, brüsszeli európai uniós csúcstalálkozót követően azonban a költségvetés újratervezésének szükségességéről beszélt. A kormányfő ezt egyrészt az eurózóna gazdaságainak romló teljesítményével, másrészt az ebből következő eltérő euró-forint árfolyammal magyarázta. A miniszterelnök a Fidesz hétfői frakcióülését követően úgy nyilatkozott, az átalakítás során a "főszámokat nem csak hogy nem kell, hanem nem is szabad módosítani", illetve közölte, a kormány szerdán tárgyalja, honnan teremti elő a 2012-es büdzséből jelenleg még hiányzó 100-200 milliárd forintot.

Az Országgyűlés délelőtt 11 órától, titkos szavazással dönthet a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria, illetve az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot felváltó Országos Bírósági Hivatal elnökéről. Schmitt Pál köztársasági elnök előbbi posztra Darák Pétert, míg utóbbira Handó Tündét jelölte. A Kúria leendő vezetője nevezheti ki az új szervezet kollégiumvezetőit, továbbá irányíthatja és ellenőrizheti a Kúria vezetőinek igazgatási tevékenységét, míg az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörébe a bírósági felsővezetők kinevezése és a bírák kinevezésére vonatkozó indítvány megtétele tartozik. A jelöltek megválasztásához kétharmados parlamenti támogatás szükséges, tisztségüket pedig kilenc évig tölthetik be. A napirend szerint a megválasztott jelöltek - eredményes voksolás esetén - háromnegyed tizenkettőkor tehetik le esküjüket.

A Ház ezt követően - számos képviselő módosító indítványról szóló szavazás mellett - dönthet az új munka törvénykönyvének elfogadásáról is, majd öt törvényjavaslat tárgyalásában kezd, egyenként 4 óra 20 perces időkeretben. A képviselők ennek során szólhatnak például az államháztartásról és az ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztésekről is.