Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus projektjei kapcsán Magyarország eddig 3368 millió euró (1054 milliárd forint) értékben nyújtott be időközi, azaz teljesítéslapú számlákat az Euró­pai Bizottságnak (EB). Ebből 3072 millió eurót, vagyis 961 milliárd forintot már ténylegesen ki is fizetett Brüsszel - közölte Miniszterelnökség a Világgazdasággal.

A Miniszterelnökség a legutóbb tavaly november-decemberben küldött ki teljesítésalapú számlákat az EB-nek 2 milliárd euró, azaz 626 milliárd forint értékben, és decemberben Brüsszel folyósította is az összeget. A kormány legközelebb az idei második negyedévben tervez időközi számlákat benyújtani - olvasható a lapban.

Rengeteg előleget fizetett ki az állam

Mivel a 2014-2020-as uniós projektek zöménél az elnyert összeg 50-75 százalékát is felvehetik előlegként a kedvezményezettek, a kor­mány lényegében a központi költ­ségvetés kockázatára és terhére elő­finanszírozza az uniós beruházásokat. Vagyis a győztes pályázóknak állami forrásból kifizetett 4270 milliárd forintból eddig azért ellentételezett "csak" 961 milliárdot az EB, mert a fejlesztések többsége még nem tart abban a fázisban, hogy teljesítésalapú számlákat hozzon - áll a VG cikkében. (Merkel így alakítaná át az uniós támogatásokat - ezt már olvasta?)

Március végéig elköltik az összes forrást

A 2014-2020-as ciklusra 8900 milliárd forint volt a Magyarországnak előirányzott uniós támogatási forráskeret, ám ezt a kormány állami forrásból kiegészítette. Így tavaly márciusig az eredeti összeg 105 százalékának megfelelő 9358 milliárd forint értékben jelentetett meg 526 felhívást. Ebből már 8140 milliárd forint támogatást odaítéltek, illetve 4270 milliárdot ki is fizettek.

A fejlesztéspolitikai rendszer célja, hogy március végéig az összes forrást odaítéljék a pályázó cégeknek és önkormányzatoknak - írta a VG.

A fotó forrása: Shutterstock.