Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

Az előző héten még több piaci elemző negatívan értékelte a monetáris tanács (MT) 50 bázispontos novemberi vágását, mivel az MNB-nek - ahogyan jó páran mondták - "még nem volt tere a lazításra". Az azóta eltelt másfél hét azonban igazolta a döntést, s joggal mondhatta Simor András jegybankelnök a héten, hogy volt értelme vállalni a kamatcsökkentéssel járó kockázatokat. Így az elemzők, akik egy hónapja még arra számítottak, hogy a 300 bázispontos emelést megelőző 8,5 százalékos szintig csak jövő év végére tudja letornázni az MT a kamatokat, most akár már az első negyedév végére elképzelhetőnek tartják ezt a lehetőséget.

Samu János, a Concorde szakértője szerint ha a hazai gazdaság fundamentumait vizsgáljuk - és ehhez még az IMF-hitelkeretet is hozzátesszük -, akkor jóval alacsonyabb kamatok lennének indokoltak Magyarország számára. A piaci hozamgörbe az elkövetkező bő negyedévre havi 50 bázispontos vágássorozatot áraz be, s ez teljesen reális szcenáriónak tűnik - véli Samu.

Nem mindenki zárja ki azonban a gyorsabb ütemű lazítást. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a december 22-ei ülésen 50-et biztosan vágnak majd, s ha a forint az euróval szemben nem mutat hirtelen gyengülést, akkor egy 100 bázispontos vágás sem elképzelhetetlen. Az viszont már a körülményektől függ, hogy mi az az árfolyamszint, amit kritikusnak találna a jegybank. Jelentőset változott ugyanis a világ pár hónap alatt. Míg nyár elején arra lehetett számítani, hogy az MT nem nézi jó szemmel, ha 240 fölé megy a forint, addig most olyan forgatókönyv is előfordulhat, hogy a 280-as kurzust is elfogadhatónak találja - véli Bebesy.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője még határozottabban várja a gyors lazítást, azonban ő is a forint alakulásától teszi függővé a döntést. A fő szempont, hogy a forint ne gyengüljön jobban a régiós valutáknál. Ha ismét mérséklődik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, akkor az egész régióban erősödik a tőkekivonás, s azt az MNB nem tudja fékezni. Viszont ha ez csak Magyarországot érinti, azt a jegybank sem hagyhatja válasz nélkül.

A döntést alátámasztó másik fő kérdés az infláció alakulása, márpedig ettől nagyon nem kell tartani. A gyors ütemű dezinflációs folyamatokat ugyan mérsékli a közüzemi díjak felháborítóan nagy emelése, ez azonban csak kismértékben hat a fogyasztói ár-indexre - mondta Török.