A világ gyógyszerügyi hatóságai 2008 óta évente egy hétig egyidejűleg, összehangoltan vesznek részt egy nemzetközi műveletben, a Pangea akcióban azért, hogy visszaszorítsák a hamisított gyógyszerek forgalmazását és az engedély nélküli internetes patikák működését. A hamis illetve illegális úton forgalmazott gyógyszer ugyanis nem csak a piaci szereplőknek árt, de súlyos fenyegetést jelent a fogyasztók egészségére, életére - mondta Ilku Lívia.

Az idei, 10. Pangea akció az eddigi legsikeresebb volt, az 51 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) értékű, 25 millió darab hamis tabletta rekordnak számít. Összesen 1058 esetben indult nyomozás, 3600 weboldalt és online hirdetési felületet függesztettek fel - sorolta az adatokat Ilku Lívia.

Bármit hamisítanak

Ma már bármilyen típusú gyógyszert hamisítanak, slágernek számítanak  a fájdalomcsillapítók, az epilepszia és a mentális zavarok elleni gyógyszerek, a potencianövelők, de étrendkiegészítők is nagy számban fordultak elő. A gyógyszereken felül 125 millió forint értékben illegális orvosi eszközöket is lefoglaltak a magyar hatóságok.

Ilku Lívia szerint a hamis gyógyszerek forgalmazásában az hozhat igazi eredményt, ha a fogyasztók tudatosabbá válnak, felmérik, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal jár az olcsóbb, de bizonytalan eredetű gyógyszerek szedése.

Mobilboltból potencianövelő

Az akció részleteiről szólva elhangzott, az egyik ellenőrzésénél egy bolgár kamionból kerültek elő engedély nélküli gyulladásgátló gyógyszerek, illetve mobiltelefont árusító boltokban potencianövelők. A konditermek és házkutatások során lefoglalt 30 ezer tabletta főleg anabolikus szteroid és potenciafokozó volt.

Idén már eddig is - az akciótól függetlenül - közel egymilliárd forint értékben foglalt le a magyar rendőrség hamis gyógyszert - tette hozzá Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense.

2019-től új biztonsági rendszer segíti a hamis gyógyszerek kiszűrését, az új jelölés lehetővé teszi a gyógyszerek útjának pontos nyomon követését - erről Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója beszélt. Az intézetben több tízezer gyógyszert vizsgáltak az akció keretén belül, de folyamatosan kontrollálják a hamis termékeket árusító külföldi honlapokat is, tavaly 80 honlapot blokkoltak  - mondta Pozsgay Csilla.

Veszélyek sokasága

Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem docense arra hívta fel a figyelmet, hogy az online patikákban rendelők nem kapnak megfelelő tájékoztatást, ami további veszélyt rejt a fogyasztók számára.

Ha hatóanyag nélküli "üres" tablettát vásárol valaki egy illegális online patikában, csak a pénztárcája bánja, de ha nem az ígért hatóanyag van a gyógyszerben, vagy a szükségesnél kisebb a mennyiség, súlyos egészségkárosodással nézhet szembe - figyelmeztetett Zacher Gábor toxikológus főorvos. Az orvosi javaslat, vény nélkül beszerzett hamis, vagy tiltott gyógyszerek mellékhatásai miatti károsodásokkal pedig az egészségügyi ellátóknak kell megküzdenie - mondta Zacher, aki attól óvná a fogyasztókat, hogy internetes csetszobákban diagnosztizált panaszaikat online patikákban rendelt, parkolókban átvett szerekkel gyógyítsák.

Mint fogalmazott, köztudottan gyógyszerszedő nemzet vagyunk, csak az altató-, nyugtatószerektől függők száma 70 ezer körül járhat, ők gyakran fordulnak online patikákhoz, de tisztában kell lenniük, hogy ezzel súlyosan veszélyeztetik az egészségüket.

Mi is az a hamis gyógyszer?

Hamis gyógyszer - ami olyan hatóanyagokat tart ami nem legális, hamis az is az ellátási lánc megszakad, gyártás helye és kiadás helye között mi történt a gyógyszerrel.

Címlapkép forrása: Pixabay.com