Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mátrai Erőmű átalakításának legfontosabb szempontja igazságos átmenettel elérni az üvegházhatású gázok drasztikus csökkenését - jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a szénkivezetés szükségességéről a Mátrában című konferencián Egerben.

A politikus arról beszélt, hogy a Mátrai Erőmű az északkeleti országrész legnagyobb energiatermelő egysége, ezért a térség ellátásának biztonságában kulcsfontosságú, s melynek átalakításakor - Magyarország klímavédelmi törekvéseivel összhangban - meghatározó szempont a működés fenntartása mellett az előremutató jövő feltételeinek megteremtése  is.

Steiner emlékeztetett arra, hogy a 2020-ban indult és 9 évig tartó Life projekt jelenleg Magyarország egyik legnagyobb, 5,2 milliárd forintból megvalósuló klímavédelmi programja, melynek célja az ellátásbiztonság fenntartása és az erőmű szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 70 százalékos mérséklése mellett az erőműhöz kapcsolódó vállalkozások működőképességének megőrzése.

Az államtitkár közölte: a kormány tervei szerint a jelenleg széntüzelésre épülő technológiát alapvetően gáztüzelésre állíják át. Ezt napelemes és hulladékégetésből származó energiatermelő kapacitások kialakítása egészítenék ki. Mivel az átmenet mintegy 2000 munkavállalót és az erőműhöz kapcsolódó megközelítőleg ezer vállalkozást érint, a végleges tervek kidolgozásában a központi elképzelések mellett fontos szerepet kell kapnia a helyi ötleteknek, javaslatoknak.