„Magyarország belealudt az energiaválságba” - mondta Mártha Imre a Partizán interjúban. És ez az állítás sajnos kétszeresen is igaz. Jóval kevesebb energiát takarít meg az ország, mint a szigetelésekkel és hatékonyságnövelő beruházásokkal kellene.

A Mátrai Erőmű, ami manapság már alig félgőzzel, vagy annyival sem üzemel, már régen megújulhatott volna, ha minden az eredeti menetrend szerint alakul. 2010-ben, a Mártha Imre vezette MVM Zrt. már mindent előkészített a Mátrai Erőmű megújítására: a tervek elkészültek, lebonyolították az uniós közbeszerzési pályázatot, a finanszírozás kérdése rendben lévőnek tűnt és a szükséges engedélyeket is beszerezték. A tényleges építkezést, mely egy új széntüzelésű blokk megépítését jelentette volna, azonban mégsem kezdődhetett meg.

„Így adtam át ezt a projektet 2010 őszén, amit az Orbán kormány utána leállított. Jó, hogy most előkerült a Mátrai Erőmű ügye, de ha ez a beruházás akkor megvalósult volna, akkor az erőmű új blokkja már hét éve termelne.” – mondja lapunknak Mártha Imre, aki azóta sem tudja, miért következett be ez a váratlan döntés. Hiába a hatalmas lignit vagyon, a 2500 veszélyeztetett munkahely.

Ha a Mátrai Erőműnek az akkor építésre előkészített tervei alapján ma lenne egy új blokkja, Mátrha Imre számításai szerint az az ország teljes áramfogyasztásának mintegy nyolc százalékát tudná fedezni.

Varga Zsolt