A Külügyminisztérium közleménye szerint a főtitkár érdeklődésére reagálva a külügyi tárca vezetője leveléhez tájékoztatásul mellékelte a magyar egyházügyi törvény, a választási törvény és a bírósági törvény szövegét.

Martonyi János az Európa Tanács (ET) főtitkárának hozzá intézett múlt szerdai levelére válaszolva jelezte, hogy az említett jogszabályokról Magyarország a Velencei Bizottság állásfoglalását is kéri. "A médiatörvény vonatkozásában is nyitottak vagyunk a konzultációra, és annak szövegét a közeljövőben esedékes módosítás után szintén megküldjük" - közölte levelében a tárcavezető a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint.

Az ET főtitkára szakértői segítséget ajánlott Magyarországnak abban, hogy áttekintsék az új magyar alaptörvénnyel és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvényekkel kapcsolatos magyarországi jogalkotói tevékenységet.

Thorbjorn Jagland a magyar külügyminiszterhez intézett, Strasbourgban múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében azt javasolta, hogy Magyarország kérjen szakvéleményt az ET égisze alatt tevékenykedő Velencei Bizottságtól azokról a törvényekről, amelyek az igazságszolgáltatás törvényességével, a vallásszabadsággal, valamint a parlamenti választásokkal kapcsolatosak. Indítványozta azt is, hogy vegye igénybe Magyarország az Európa Tanács médiajogi szakértelmét.

Ha egy ország az Európa Tanács tagja, akkor tiszteletben kell tartania a demokratikus elveket, a "fékeket és egyensúlyokat", a független intézmények megfelelő működésével - figyelmeztetett a levélben az összeurópai szervezet főtitkára.

Jagland levelére, az abban foglalt szakértői segítségnyújtásra vonatkozó ajánlatra Thomas Hammarberg, az ET emberi jogi biztosa utalt csütörtöki közleményében.

Hammarberg szerint a közelmúltbeli magyar törvényalkotás során nem vették eléggé figyelembe az alapvető emberi jogi elveket, és az igazságszolgáltatásra, a véleménynyilvánítás szabadságára, valamint a vallásszabadságra vonatkozó döntések súlyos aggodalmakat váltanak ki. A biztos maga is levelet váltott Martonyi Jánossal.

QP | Quality Placement