Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány átalakítása - ahogy várható volt - nem hozott strukturális átalakítást, maradnak a nagy, több területet integráló minisztérumok, amelyeknek eddig a kormámnyzás minősége szempontjából sok haszna nem látszott - mondta a Napi Gazdaságnak Juhász Attila, a Political Capital Institute vezető elemzője.

Lázár nem tűnik el a nyilvánosságból

A személyi változások közül a legfontosabb és a leglátványosabb, hogy Lázár János a kormány tagja lesz, míg helyét a frakció élén Rogán Antal veszi át. Lázár így korlátozottabb lehetőségekkel rendelkezik majd arra, hogy hátországát tovább építse vagy erősítse a pártban és önkormányzati szinten, ugyanakkor a kormányzás minden területére rálát majd. Juhász kétli, hogy Lázár kevesebbet szerepel majd a nyilvánosság előtt, mivel az új feladattal megbízott Szijjártó Péter helyett valószínűleg sokszor ő lesz majd a kormányfő "hangja".

Választási üzemmódba kapcsolt a kormány

A kormányátalakításnak két alapvető motívuma volt - tette hozzá Antal. Egyrészt egy erős jelzést jelentett a piacoknak és EU-nak, hogy Magyarország erősen törekszik az IMF-megállapodás megkötésére, és erre Varga a garancia. Antal Attila szerint joggal vethető fel, hogy miért nem történt meg egy ilyen váltás már jóval korábban. A másik motívum a kormányzás "választási üzemmódba" kapcsolása az Orbán-kormány "félideje" miatt.

Egyszerre reális és irreális

A befejezett kormányátalakítás egyszerre reális és irreális - fogalmazott Antal Attila politikai szakértő. Reális, hiszen már a kormányzás kezdetén tudni lehetett, hogy az "óriásminisztériumokra" alapított struktúra mind a feladatok, mind a miniszterek szintjén átalakításra szorulhat. Másrészt irreális, mert a legtöbb lépés nem a kormányzat racionalizálása felé mutat, sőt bizonyos szempontból akár ellentmondásos is lehet. Ezt bizonyítja Antal szerint, hogy míg az Emberi Erőforrás Minisztérium "kormány lesz a kormányban" - ahogy ezt Balog Zoltán tárcavezető megfogalmazta, addig a Lázárral megerősített Miniszterelnökség mind nagyobb befolyást gyakorolhat a kormányzás napi ügyeire.

Javulhat a tárcák közötti együttműködés

A kormányváltáskor kialakított csúcsminisztériumi struktúra a kétségkívül meglévő előnyök mellett számos hátránnyal is járt - véli Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. A konfliktusok jelentős része átkerült a kormányülésekről az egyes tárcákhoz, ami gyakran azt eredményezte, hogy a politikai csatákat nem a jóval nagyobb presztízsű miniszter, hanem az államtitkárok vívták meg. Lázár várható kinevezésével a csúcsminisztériumi struktúra egy másik problémáját orvosolhatja a kormányfő Gyömöre szerint, a számos feladatért felelős tárcák közötti gyakori érdekütközést, és a koordináció hiányát. Frakcióvezetőként Lázár már megmutatta, hogy hatékonyan tudja érvényesíteni Orbán elvárásait, ebből a szempontból pedig várhatóan nem hoz változást Rogán Antal frakcióvezetői megbízatása sem.

Nem volt véletlen az időzítés

Nem volt véletlen a bejelentések időzítése sem - hangsúlyozta Gyömöre. Orbán egyrészt igyekezett rövidre zárni a sajtóban megjelent találgatásokat, főleg azért, mert a hírek szerint már sokkal hamarabb le akarta tudni a kormányátalakítást. Másrészt az IMF-fel várhatóan egy-két hónapon belül megkezdődnek a tárgyalások, így szerencsés, ha Varga időben "felveszi a fonalat". Varga miniszterré válásával nem várható alapvető fordulat az IMF-tárgyalások ügyében, azonban a Fideszhez és Orbánhoz szorosabban kötődő politikus "tekintélyesebb" tárgyalófél lehet, hiszen nagyobb ráhatása van a kormány gazdaságpolitikájára, mint Felleginek volt.

Matolcsy továbbra is érinthetetlen

Gazdaságpolitikai szempontból Juhász Attila szerint jól látható, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pozíciója érinthetetlen, ez szimbolikus értelemeben is kitartás az eddigi irányvonal mellett. Varga Mihály nehéz feladatot kapott azzal, hogy Fellegi Tamás helyére kerül, mivel a hiteltárgyalások menete és sikeressége eddig sem a kapcsolattartásért felelős személytől függött, hanem a kormány politikájától. Az mindenesetre jó üzenet a nemzetközi szervezetek felé, hogy Varga révén egy eddig is magas kormányztai pozicióban lévő, a miniszterelnök bizalmi embereként számon tartott kormánytag tárgyal majd velük.

Antal Attila szerint a nemzetgazdasági tárca érintetlenül hagyása azt mutatja, hogy a kormány kitart eddigi gazdaságpolitikája mellett. Ezzel kapcsolatban érdekes kérdés lesz a szakértő szerint, hogy a "régi gárda" miként tudja majd képviselni az esetleges IMF-megállapodást, illetve az azzal járó feltételeket és gazdaságpolitikai irányváltást.