A lakáspiaci kilátások november is romlottak, ez derül ki a GKI és a Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci indexéből, a kilátások a pandémia mélypontján mért értékeket idézik. A GKI negyedévente térképezi fel az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásait, a mostani kutatásban 91 cég válaszolt. 

Az országos lakáspiaci index értéke az előző negyedévhez képest 9, a fővárosi 10 ponttal csökkent. Az ingatlanosok között többségbe kerültek a lakásárak csökkenésére számítók, a fővárosban nem várnak jelentős változást, vidéken azonban érezhető mérséklődés jöhet - derül ki az elemzésből.

Az ingatlannal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások negyed év alatt jelentősen romlottak. A kereslet és kínálat egyensúlyára csak a budai panellakások piacán számítanak az ingatlan szakértők, de a negyedévvel korábbihoz képest itt is romlottak a kilátások. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlottak a várakozások, minden szegmensben túlkínálatot várnak.

Befékeztek az ingatlanvásárlók

A lakosság a korábbi évekhez képest óvatosabb, ha ingatlan vásárláson vagy eladáson gondolkodik - írja az elemzés. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma negyedév alatt 17 százalékkal, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

A felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe, amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait tartalmazza, negyedév alatt 10 ponttal, az előző évhez képest pedig 26 ponttal csökkent. 

Az ország egészére vonatkozó index negyedév alatt 9 ponttal, az előző évhez képest pedig 27 ponttal esett.

A használt lakások árainál a fővárosban áremelkedésre a megkérdezettek ötöde, stagnálásra a válaszadók fele, árcsökkenésre pedig a megkérdettek harmada számít.

Az összesített számszerű prognózis jelképes, 1 százalék körüli árcsökkenést jelez.

panellakások várhatóan tartják az értéküket.

A vidéki körzetekben erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók – az összesített prognózis nyugaton 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenést sejtet.

Az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya országosan egyharmad, míg csaknem kétharmad stagnálásra számít. Budapesten az átlagosnál többen 45 százalék számít további áremelkedésre. A válaszadók átlagosan 3 százalék körüli áremelkedésre számítanak a következő egy évben, a fővárosban 5 százalék körülire.

A lakásbérleti piacon az elmúlt időszakban áremelés volt érezhető. A közeljövőt illető várakozások területileg differenciált képet mutatnak: a várható átlagos áremelkedés a fővárosban 4, a nyugati régióban 2 százalék lehet, míg a keleti régióban 6 százalékos csökkenés valószínű.