Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter e héten a Heti Válaszban megjelent cikkében a 2000-es években kialakult amerikai ingatlanpiaci buborékhoz - amelynek kipukkanása súlyosbította a 2008-as pénzügyi válságot a nagy amerikai jelzálogbankok csődjével, mint a Fannie May és Freddi Mac - hasonlította a magyarországi lakáspiaci devizahitelezést. Matolcsy szerint nálunk is nagyra nőtt az ingatlanpiaci buborék, döntően a svájci frank- és euróhitelezés révén. (Az egykori gazdasági és mai nemzetgazdasági miniszter nagyvonalúan megfeledkezik arról, hogy a mesterséges ingatlanpiaci buborék kialakulásának az első Orbán kormány  kedvezményes, állami támogatású forinthitelezése ágyazott meg. Az állami támogatást - annak államadósság-növelő terhei miatt a Medgyessy-kormány szüntette meg, erre a lépésre volt a piac és a bankok válasza a devizahitelezés megindítása a magyar ingatlanhitelezésben.)

Mint Matolcsy is megjegyzi 2003-tól futott fel a nem forintalapú hitelezés, ám 2008 után fenntarthatatlanná vált az, a kérdés csak az volt, hogy ki állja a számlát. "Az új kormány nem a költségvetésre, így végül nem az adófizetőkre, hanem a bankokra terheli ennek árát" - kapjuk meg a jól ismert választ. "A bankadó és a végtörlesztés a devizaalapú hitelezésen elért korábbi profit időben megkésett újraosztást jelent az állam és a bankok között. Nem is lehet vége ennek az újraosztásnak, hiszen az önkormányzatoknál a vállalkozásoknál még halomba állnak a hibásan felhalmozott devizaalapú adósságok."

Matolcsy üzent a bankoknak is: szerinte bankok extraadóztatása azért is helyes, mert "sem akkor, sem most nem teljesítik alapfeladatukat: a betéteket olyan fejlesztésekre kellene fordítani, amelyek segítik a magyar versenyképességet, a növekedést és új munkahelyek létrehozását. Erről azonban nincs szó, mert a magyar bankrendszer - tisztelet a kivételnek - jelenleg még abból szerez profitot, amiből nem kellene és nem hitelez ott, ahol arra szükség lenne"

"Túl magas az állampapírok hozama (No de mégis miért?-szerk.), a jegybanki kéthetes letét a pénz parkolását és nem a növekedést segíti (...) és a bankok részéről nem tapasztalható hajlam a gazdaságpolitikai célok támogatására sem. Ezért szorul reformra a magyar bankrendszer" - zárja sorait Matolcsy György.