Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth rádió Felfedező című műsorában kifejtette, nagy rokonszenvvel figyeli Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) jelenlegi elnökének munkásságát, mert Magyarországnak 2011-ben még francia gazdasági és pénzügyminiszterként kiváló tanácsokat adott.

Matolcsy György kitért rá, hogy az elmúlt negyed évszázad számos meglepetést tartalmazott, gazdasági válságokkal. Emlékeztetett arra is, hogy az elején

egy óriási ígéret volt az euró a kontinens számára, Washingtonnak pedig komoly kockázat.

Az Európai Központi Banknak és az eurózónának az elmúlt évtizedekben a legnagyobb eredménye az, hogy fizetőeszköz fennmaradt.

Matolcsy György itt tért ki arra, hogy Magyarországon mikor lehetséges az euró bevezetése.

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja:

kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése

– mondta a hirado.hu beszámolója szerint Matolcsy György, amit az Index is szemlézett.

Szerinte ez 2030-ra lehetséges.

Előtte bevezetni felelőtlenség lenne, mert láttuk például, hogy Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza.

Majd a jegybankelnök azt is elmondta, ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát, akkor már felkészült lesz arra, hogy be lehessen vezetni az eurót.

Emlékeztetett arra, hogy a görögök felkészületlenül – a tizenegy alapító ország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és mint jól ismert, vesztettek is rajta. „Addig is érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában” – emelte ki a jegybankelnök.

Majd úgy fogalmazott, hogy „több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést” jelentett. Szerinte ezt eurózónatagként nem lehetett volna megtenni. „Ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram” – tette hozzá.

Matolcsy György szerint Európa jobb helyzetben van most, mint a 2008–2009-es válság után, és ebből az ígéretes fejlettségi pályából nem szabad kimaradni. Ezért szerinte teljes erőből arra kell törekednie az országnak, hogy minden európai uniós gazdasági programban benne legyen.

A jegybankelnök úgy látja, hogy

az Unió sikeres lesz ebben az évtizedben, habár erre most még kevés jel utal.

 

Végezetül a már korábban elmondott kormánykritikáját is megfogalmazta: az elmúlt három évben Magyarországon a költségvetési fegyelem elszállt, ezt szerinte azonnal helyre kell rakni úgy, hogy ezzel nem kerül recesszióba a nemzetgazdaság.

Matolcsy György ismét beleállt a kormányba

A jegybankelnök szerint már a háború előtt elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat. Bővebben>>>