A jegybank elnöke hétfőn mondott egy olyan válságbeszédet a parlament szakbizottságának ülésén, amelynek híre bejárta az országos sajtót. Matolcsy György akkor többek közt arról beszélt, hogy Magyarország válságközeli állapotba került, hogy az inflációt nem a háború vagy a szankciók okozzák, és hogy a kormány hibás gazdaságpolitikát folytatott az utóbbi időben.  A beszédnek nemcsak a belpolitikai csatározásoknak adott táptalajt, hanem a forintot is rendesen lejtőre tette

A Világgazdaság most azt írja, hogy Matolcsy György nem véletlenül, hanem a személyes sértettsége okán beszélhetett a minap ennyire őszintén a problémákról. A lap úgy tudja: a dolog azzal van összefüggésben, hogy a  jegybanktörvény módosítása jelenleg  az Országgyűlés előtt van, és Matolcsy most szerette volna bebetonozni a pozícióját. 

A VG szerint a kormánypártok egyik korábbi frakcióelnökségi ülésén is elhangzott az, hogy nemrég megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felső vezetése, és azt kérték tőlük,

hogy támogassanak egy olyan törvénymódosítást, amely élethosszig kiterjesztené a jegybankelnök megbízatását.

A Fidesz-KDNP frakció ezt nem fogadta el, mire a jegybank egy újabb felvetéssel állt elő. Ez már „csak” arról szólt, hogy a jegybank elnöke három egymást követő cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget. Ennek értelmében

még majdnem tíz évig, 2031-ig Matolcsy György maradhatna a jegybank elnöke – de a kormánypártok ezt a felvetést sem fogadták el. 

Vagyis a jegybanktörvény módosításába semmi nem került be abból, amit a jegybank elnöke szeretett volna elérni. A Világgazdaság szerint Matolcsy György ezen megsértődhetett, és ezért tartotta meg ily módon a hétfői beszédét.

Cáfol az MNB

Az MNB közben szerkesztőségünkhöz megküldött közleményében cáfolja a lap értesüléseit. Mint írták, Matolcsy György tegnapi beszámolója az MNB szakmai munkáján alapszik. Emlékeztetnek: a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat. Hangsúlyozzák, a jegybanktörvény alapján a MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

 

Mindezek fényében a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna

 

- írták.

Matolcsy György 2013 márciusa óta vezeti az MNB-t, amelyben a jegybankelnöki ciklus hat évre szól. Az második ciklusát 2019-ben kezdte meg, és a megbízatása (jelen állás szerint) 2025-ig terjed, azután ugyanis már nem jelöltetheti újra magát a hatályos törvények értelmében.

Megjegyzendő az is, hogy az MNB elnöke  már az utóbbi években is gyakran kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját időről időre megjelenő saját írásaiban. A leggyakrabban Varga Mihály pénzügyminisztert szokta kritizálni, akivel már hosszú ideje van köztük egyfajta rivalizálás.