Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén szinte teljesen helyreáll a világgazdaság, sokkal gyorsabban kiheverünk egy összetett válságot – mondta a Világgazdaság konferenciáján Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybankelnök megerősítette, hogy a növekedésben ismét megjelenik az infláció, ezért egy szigorítási ciklusra készül a jegybank.

Egyben Matolcsy kiemelte, hogy hosszabb távra, egy újabb reformcsomagra, egy újabb Széll Kálmán tervre van szükség. Indokása szerint ugyanis 2020-ban csak mérsékelten sikerült a sokat emlegetett "kanyarban való előzés".

Fontos bejelentés volt, hogy az NHP Hajrá programot kivezetik, mivel az a válság idejére szólt. Helyette a jegybank egy zöld otthonprogram indítását tervezi. A Növekedési Kötvényprogram viszont folytatódik, abban még részt vehetnek a cégek, de nem korlátlan mennyiségben biztosít már a jegybank forrást hozzá.

A jegybank további újdonsága lesz egy digitális jegybanki pénz bevezetése, amely a készpénzhasználatot helyettesítené. Matolcsy emellett az okos beruházások jelentőségét is kiemelte, ezeket is támogatnia kell a jegybanknak, amely elkötelezetten kiáll zöld gazdasági célokért és a klímavédelem ügyéért.