A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, „eleresztette az egyensúlyt”, és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén.

A jegybankelnök azt mondta, meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettek utat.

Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben

– mondta Matolcsy György.

Hozzátette, még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. Elvileg igen, mert megtették korábban többször is, de még most nem látható – értékelt.

„A szocializmusba nem érdemes visszatérni”

Matolcsy György tavaly decemberben is élesen bírálta a kormányt. A Gazdasági Bizottság ülésén elmondta, hogy „szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatók az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak”. Szerinte az idén már a legrosszabb lesz, mert a 15-18 százalék közötti infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban.

Magyarország, ha folytatja ezt a gazdaságpolitikát – tehát nem hajt végre egy kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot –, akkor elveszíti az évtizedet. Stagnálás, stagfláció következik. Ez most még megelőzhető, egy év múlva már nem

– közölte akkor a jegybankelnök.

Csúnyán beleszállt Matolcsy a kormány gazdaságpolitikájába

A jegybank elnöke szerint hiba volt pénzügyminisztériummá váltani a korábban sokkal tágabb spektrumot kezelő nemzetgazdasági tárcát. A magyar állam Matolcsy ítélkezése szerint közepesen teljesít, lehet, hogy már benne vagyunk a csapdában.