Egy sor állami intézmény vezetőjének nőni fog a fizetése, ha megemelik Matolcsy György MNB-elnök jelenleg bruttó ötmillió forintos havi illetményét – írja a 24.hu. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a jegybanktörvény módosításáról ugyan csak a Magyar Nemzeti Bankot vezetőjének fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el.

Több állami szervezet vezetőjének a díjazását ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok, ezáltal a hírportál számítása szerint legalább két tucat, a jegybankon kívüli állami vezető örülhet még.

Ezek közé tartozik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára, valamint a Versenytanács tagjai, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese, a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára, a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese, a Médiatanács tagjai és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Ezen intézmények vezetőinek illetményét az MNB-elnök bérének 80 százalékában határozták meg, azaz jelenleg havi négymillió forintot keresnek, ami jövőre így 800 ezer forinttal emelkedhet. A Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és az Integritási Hatóság elnökének illetménye bruttó 4,8 millió forintra nőhet.