A digitális pénz súlyosbítani fogja az inflációt, tehát a központi bankoknak az árnyomás enyhüléséig vissza kellene fogniuk a digitális valuták kibocsátását célzó „űrversenyt” - írta Andy Mukheriee a Bloomberg rovatvezetője egy cikkben (Economics, 2021. május 17.) Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke vitába szállt most ezzel a kijelentéssel.

De valóban így van? - kérdezi Matolcsy, aki szerint mindenekelőtt, a „digitális valuták kibocsátását célzó űrverseny” nem létezik. Éppen ellenkezőleg: rendkívül óvatos virtuális és gyakorlati kísérletek folynak, amelyek elvezethetnek a digitális pénzhez. "A globális gazdaság más területeihez hasonlóan jó úton haladunk afelé, hogy a régi világból az újba vezető felgyorsult átmenet révén hibrid rendszereket hozzunk létre" - írja az MNB elnöke.

Automatikus átváltás helyett a bankoknak a jövő zöld, digitális és fenntartható gazdasági struktúrájára való átállást kellene tudni finanszírozniuk az elektronikus pénzzel. A digitális valutákkal finanszírozott beruházásokon keresztül teljesen új gazdasági területeket hozhatnak majd létre. Ez pedig a dolog természetéből fakadóan azt jelenti, hogy a bankok élénkítik majd a gazdaság kínálati oldalát, és ez enyhítené a 2020-as évek inflációs nyomását.