Matolcsy György kiemelte, hogy az árfolyamvédő sáv alkalmazásával az állam garanciát vállal, de ez nem kerül pénzbe, hiszen a bankok garanciadíjat fizetnek az államnak. Ezt az uniós irányelvek miatt is elő kellett írnia a kormánynak, azért hogy ne jussanak indokolatlan előnyhöz a bankok, és a hitelesek.

A kormány célja az, hogy közmunka programban építessen új lakásokat, az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásokat használja, vagy pedig a bedőlt hitelesek ingatlanjait vásárolja meg. Csak az utóbbi terheli majd meg a költségvetést - emelte ki a miniszter. Matolcsy György arra is felhívta a figyelmet, hogy az árverezéseknél egy fokozatosan emelkedő kvótarendszert kívánnak alkalmazni.

A Nemzeti Eszközkezelő leghamarabb szeptemberben, vagy októberben állhat fel a nemzetgazdasági miniszter szerint. Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy "nem hajt minket a tatár", hiszen az árverezési moratórium feloldása első lépésben a nagyobb értékű ingatlanokat érinti majd.

Matolcsy György a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában beszélt arról is, hogy a moratórium kiiktatta a jelzálog intézményét Magyarországon. A korábbi években azonban éppen a bankok voltak a devizahitelezés rendszerének haszonélvezői. A nemzetgazdasági miniszter szerint hazánkban is volt hitelbuborék, csak az devizahitelesek buborékja volt. Az árverezési moratórium feloldásától ezzel együtt nem lehet azt várni, hogy megélénkül a hitelezési piac a miniszter szerint. Annyira elromlottak a dolgok a 2000-es évek óta, hogy nagyon nehéz a talpra állás.