A Vállalkozók Országos Szövetsége, a Széchenyi István Egyetem (SzE) és a K&H bank szerdai rendezvényének vendégeként a győri egyetemen tartott előadást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Erről számolt be a Kisalföld.

A lap beszámolója szerint az elmúlt hat év gazdaságpolitikai- és monetáris reformjáról szóló előadása elején egy hasonlattal kitért a jegybanki alapítványok körül zajló botrányra is.

Jó nagy vihar volt Budapesten, amikor elindultunk, ahogy jó nagy vihar van a Magyar Nemzeti Bank körül is. Viharban csapkodnak a villámok - mondta Matolcsy.

A "villámcsapás" szerinte megvilágít olyan összefüggéseket, amelyeket addig senki nem lát, ezáltal rájött arra, hogy "versenyképes tudásunk van a gazdaságpolitikában, a monetáris politikában és a gazdasági növekedés terén. Matolcsy feltette a kérdést: Miért van politikai támadás a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Alapítvány ellen? Majd meg is válaszolta: Mert olyasmit tud Magyarország, olyan modellt mutatott Európának és a világnak, ami példaértékű.

Annyit tett még hozzá, hogy "a siker hírnöke és tükörben megjelenő képe az, hogy bennünket ilyen mértékben megtámadnak".

Blöffnek nevezte azt, hogy nincs meg a jegybanki alapítványoknak adott 270 milliárd forint. Szerinte ez a pénz meg van, sőt, nem csupán ez a 267 milliárd forint van meg, hanem 830 millió forinttal több a vagyon.