A 75 milliárd forintos lyuk befoltozása ismét a bankokon és a multikon csattanna - írja az origo. A lap információi szerint a miniszterelnök olyan visszajelzéseket kapott, amely szerint az élelmiszerek ára drasztikusan megugrana az intézkedések bevezetésének hatására. Az egyes cafeteria juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás 10-ról 27 százalékra emelése pedig nagy népszerűségvesztést okozna a kormánynak. Ráadásul, ha eltűnik ezen elemek pénzbeli juttatással szembeni előnye, akkor a SZÉP-kártya nem fogja tudni beváltani turizmust fellendítő szerepét.

A helyi iparűzési adó tekintetében az új intézkedés minimum adófizetést vezetne be, az árbevételből az eladott áruk beszerzési értékének maximum 80 százaléka lenne levonható.

A cafeteria szigorítása és az iparűzési adó minimumának bevezetése együtt 75 milliárd forintot hozott volna a jövő évi költségvetésnek. Ha ezek a tételek kiesnek, a kormánynak más eszközhöz kell nyúlnia, pedig a két csomagon felül további kiigazításra amúgy is szükség lehet a 3 százalék alatti hiány eléréséhez.