Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Temetni jöttük az Új Magyarország Fejlesztési Tervet (ÚSZT) és ünnepelni az Új Széchenyi Terv születését - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, az új tervet bemutató konferenciáján.

Az új gazdaságpolitika szakít az elmúlt húsz évvel - az új gazdaságpolitika pedig új fejlesztési tervet igényel. Az új gazdaságpolitika szakít a kiegyensúlyozott költségvetés elsődlegességével. Mi azt mondjuk, hogy az államháztartási egyensúly a végeredménye a beruházásoknak és a gazdaság fejlesztéseknek.


Az Új Széchenyi Terv hét kitörési irányt fogalmaz meg: az egészségipart, a zöld gazdaság fejlesztését, a lakásprogramot, a vállalkozásfejlesztést, a tudományfejlesztést, az innovációt, a foglakoztatás fejlesztését és a közlekedés-fejlesztést. Az ÚSZT időhorizontja 2030-ig terjed és a cél, hogy 2030 a magyar gazdaság az európai átlag felé kerüljön.

A következő tíz évben új munkahelyet kell teremteni - ez fenntartható növekedést teremt. Az egymillió új munkahely megteremhető abban a hét iparágban, amire a ÚSZT javaslatot - tesz mondta Matolcsy.

Az előző kormányok 5000 milliárd forintnyi fejlesztési támogatással 9000 új munkahelyet teremtettek Matolcsy szerint - mivel azokat a támogatásokat betonba öntötték és nem a vállalkozásoknak illetve a családoknak adták. Az ÚSZT ezzel szemben lényegesen kevesebb támogatásból a következő három évben 30 ezer új munkahelyet teremt.