Temetni jöttük az Új Magyarország Fejlesztési Tervet (ÚSZT) és ünnepelni az Új Széchenyi Terv születését - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, az új tervet bemutató konferenciáján.

Az új gazdaságpolitika szakít az elmúlt húsz évvel - az új gazdaságpolitika pedig új fejlesztési tervet igényel. Az új gazdaságpolitika szakít a kiegyensúlyozott költségvetés elsődlegességével. Mi azt mondjuk, hogy az államháztartási egyensúly a végeredménye a beruházásoknak és a gazdaság fejlesztéseknek.


Az Új Széchenyi Terv hét kitörési irányt fogalmaz meg: az egészségipart, a zöld gazdaság fejlesztését, a lakásprogramot, a vállalkozásfejlesztést, a tudományfejlesztést, az innovációt, a foglakoztatás fejlesztését és a közlekedés-fejlesztést. Az ÚSZT időhorizontja 2030-ig terjed és a cél, hogy 2030 a magyar gazdaság az európai átlag felé kerüljön.

A következő tíz évben új munkahelyet kell teremteni - ez fenntartható növekedést teremt. Az egymillió új munkahely megteremhető abban a hét iparágban, amire a ÚSZT javaslatot - tesz mondta Matolcsy.

Az előző kormányok 5000 milliárd forintnyi fejlesztési támogatással 9000 új munkahelyet teremtettek Matolcsy szerint - mivel azokat a támogatásokat betonba öntötték és nem a vállalkozásoknak illetve a családoknak adták. Az ÚSZT ezzel szemben lényegesen kevesebb támogatásból a következő három évben 30 ezer új munkahelyet teremt.

QP | Quality Placement