A határozathozatalok során a képviselők megszavazhatják a jegybanktörvény és az alaptörvény első módosítását. A kormány az alaptörvény módosításával törölné azt a cikket, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonását.

A jegybanktörvényt is módosíthatják a képviselők, az Európai Unió nyomására. A Matolcsy György által csütörtökön benyújtott egységes javaslatában nem szerepelnek újabb módosítások az eddig bejelentetteken felül. Így amennyiben a képviselők megszavazzák a javaslatot, akkor hatályát veszíti az a rendelkezés, hogy az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és hatályát veszíti az a pont is, hogy a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Változhat a jegybankárok felmentésének szabálya is az ECB véleményének megfelelően.

Ezek azonban nem kezelik az ECB korábban megfogalmazott összes aggályát (monetáris tanács kibővítése, harmadik alelnök kinevezése, eskütétel ügye, fizetési plafon kérdése). Erre épp mai véleményében hívta fel a figyelmet az ECB. Egyes elemzők pedig egyenesen arra figyelmeztettek, hogy ha a magyar parlament a jelenlegi formájában szavazza meg a módosítást, akkor az negatív üzenet lenne a piacok számára.