Olyan korábbi vezető bírálja most az MNB monetáris politikáját, aki a jegybank volt irányítóival  együtt 2012 őszéig mesterségesen magasan tartotta a jegybanki alapkamatot, ezzel több  százmilliárd forintnyi kárt okozva az országnak. E súlyos szakmai hibát tetézi, hogy az MNB vezetésében épp Király Júlia volt az, aki még a 7 százalékos mértékről is növelni szerette volna az alapkamatot 2012 áprilisában - olvasható az MNB közleményében.

Király Júlai több pontban óvta a jegybaankot: csak a sikerekről hallani az MNB növekedési hitelprogramjával kapcsolatban, pedig az akció kockázatos, és nagyon rosszul is elsülhet. A jegybank korábbi alelnöke. Szerinte a Matolcsy György irányítása alatt álló MNB legfrissebb jelentéseiből feketén-fehéren kiderül, hogy a magyar gazdaság leszakadóban van környezetétől, tovább részleteket itt olvashat.

Ezzel szemben az MNB szerint  az új jegybanki vezetés idején a Monetáris Tanács fokozatosan, a globális befektetői környezet alakulását és az ország kockázati megítélését folyamatosan figyelve, 3,2 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Mára bebizonyosodott, hogy a pénzpiacok elfogadták az alacsonyabb kamatszintet, a kisebb alapkamat nyomán pedig olcsóbbá váltak a vállalati és lakossági hitelek, s mérséklődtek az államadósság törlesztésének kamatai.

Király Júlia és az MNB korábbi irányítói - jelentősen megterhelve a költségvetést - 203 milliárd forintos idei veszteséget terveztek a jegybank számára azzal a szándékkal, hogy hazánk ellen ne szűnhessen meg a túlzottdeficit-eljárás. Ha valóban ekkora vesztességgel zárná az idei évet az MNB, akkor az Európai Unió Magyarországot nem vette volna ki a túlzottdeficit-eljárás alól. Ez beláthatatlan következményekkel járt volna hazánk külső gazdasági függését, sérülékenységét.

Ezzel szemben az új jegybanki vezetés - rögzített céljainak veszélyeztetése nélkül - kilenc hónap  alatt elérte, hogy idén az MNB eredménye nulla körül alakul, így a költségvetés mentesül a terhek.

A jegybank értetlenül áll Király Júliának, mint a K&H Bank Zrt.-t tulajdonló KBC igazgatósági tagjának a Növekedési Hitelprogramra vonatkozó kijelentései előtt is. Király Júlia kockázatosnak és aggályosnak értékeli a hitelprogramot, ami szöges ellentétben áll a K&H Bank vezetőinek eddigi nyilatkozataival. A jegybank ezért felkéri a K&H Bankot, hogy tegye világossá álláspontját a Növekedési Hitelprogramról.

Elfogadhatatlan, hogy Király Júlia időről időre - például leköszönő jegybanki alelnökként - a hazai és a nemzetközi befektetői közvélemény előtt megalapozatlan kritikát fogalmaz meg a MNB tevékenységéről. Teszi ezt olyan pénzügyesként, aki 2008-ban úgy vélekedett, csak a válság oldalszele érinti hazánkat, s aki olyan szűk rétegnek nevezte a devizahiteleseket, akiket nem szabad  megmenteni. A pénzpiacok valós értékítéletét jelzi, hogy 2013 áprilisában, Király Júlia leköszönésének napján a forint árfolyama az euróval szemben erősödött . olvasható az MNB közelményében.

QP | Quality Placement