A Bónusz Magyar Állampapírok (BMÁK) állománya 38,2 milliárd forinttal emelkedett, és a növekedés nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető - írta az ÁKK Zrt. a múlt héten kiadott lakossági állampapír-állományról.

Az egyéb szervezetek (társasházak, egyházi szervezetek, egyesületek, alapítványok) kilétéről, vásárlásaik intenzitásáról, illetve a megvásárolt mennyiség szerinti rangsorukról az ÁKK-nak nincs és nem is lehet információja, hiszen ezekről a forgalmazók nem szolgáltatnak egyedi adatot, mert ezek az adatok értékpapírtitkot képeznek - közölte a portállal az ÁKK.

Más nyilvános adatokból kiderül: a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a titokzatos vevők között vannak. A 2014-es beszámolók alapján ugyanis a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae egyaránt rendelkezik befektetett pénzügyi eszközökkel: "a tartós befektetési céllal vásárolt értékpapírok típusa Bónusz Magyar Államkötvény", ezek értéke 19,05, 19,049, illetve 19.049 milliárd forint értékben).

A három alapítványnak összesen 57,15 milliárd forintnyi BMÁK-ja van, ez a tavaly év végi 372 milliárdosra kalkulált állomány 15 százaléka. Ez az arány bár elsőre kevésnek tűnik, de azt tudni kell, hogy tavaly júniusban és júliusban az intézményi befektetők jelentős mértékben vásárolták ezt a lakosságnak szánt állampapírt, így az ÁKK-nak emiatt egy időre le kellett állítania a forgalmazását és változtatott a vásárlás feltételein.

Ha pedig az MNB által közölt nonprofit szervezeteknél lévő állományra vetítjük a Pallas Athéné alapítványoknál lévő állampapírok értékét, akkor tavaly év végén a jegybanki adatok szerint nonprofit szervezetek 90,6 milliárdnyi állampapírt birtokoltak, ennek 63 százaléka volt az MNB-s alapítványoknál - írta az mfor.hu.

Frissítés:

Az MNB mindenkor betartja a jegybanktörvénybe foglalt monetáris finanszírozás tilalmát, mely szerint a jegybank nem nyújthat folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt a közszektor számára, továbbá ezektől közvetlenül nem vásárolhat adósságinstrumentumot - adta hírül időközben a jegybank.

Az MNB-nek mint alapítónak az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását követően teljes körűen megszűnnek a juttatott vagyonnal kapcsolatos jogosultságai. Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, így az alapítónak nincsen és nem is lehet ráhatása az alapítvány működésére, gazdálkodására, - ideértve természetesen - az alapítványok által eszközölt befektetéseket is. Mivel tehát az ominózus alapítványok befektetési döntéseiket az MNB-től függetlenül hozzák meg, így az esetleges állampapír-vásárlásaik esetén eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése - fogalmazott az MNB.