Túligényelték a vállalkozások a Nemzetgazdasági Minisztérium által még február végén meghirdetett munkahely teremtési pályázat tízmilliárd forintos keretét, 10,4 milliárd volt a beérkezett igény. A miniszter jövő héten dönt a pályázatok támogatásáról  - jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A beérkezett igények alapján 8 ezer munkahely megtartására, továbbá 5,5 ezer új munkahely létesítésére nyílik esély az államtitkár szerint. Az elnyerhető támogatás egyébként csak eszközbeszerzésre, és fejlesztésre fordítható, bér- és járulékfizetésre nem fordítható - mondta Czomba Sándor a Napi Gazdaság Online érdeklődésére. Arra azonban nem tudott konkrét választ adni, hogy ennek tükrében mekkora lehet a teljes keret fölhasználása esetén a vállalkozások esetleges önrészével együtt megvalósul beruházási érték.

A pályázatok 70 százaléka 2-5 főt foglalkoztató kisvállalkozásoktól érkezett, de akadtak a foglalkoztatáspolitikailag hátrányos helyzetű régiókban beruházni tervező vállalkozások jelentősebb, akár 100 fős új munkahely létesítéshez támogatást igénylő cégek is. Hat vállalkozástól érkezett 100 millió forint fölötti támogatási igény - a pályázónként valamennyi feltétel vállalása esetén elnyerhető maximum összeg egyébként 240 millió forint volt.

A legtöbb, 112 pályázat Borsod megyéből, míg a legnagyobb támogatási igény megye szerint összesítve Szabolcsból érkezett, 2,141 milliárd forint. A második legnagyobb összesített igény Csongrád megyéből jelentkezett, a cégek 1,3 3 milliárd forintból valósítanának meg végül munkahelyteremtéssel járó fejlesztéseket.

Számottevő támogatási igény jelentkezett még Borsod (777 millió), Nógrád (796 millió), Somogy (734,5 millió) és Békés (721 millió forint) megyéből. A legkevesebb támogatást 39 millió forintot a Veszprém megyei vállalkozások kérték, emellett egyaránt 76,7 milliós igényt jeleztek a győr-mosoni, és a Komárom megyei cégek.

Iparági bontásban legaktívabbak a feldolgozóipari, gépipari, szerszámkészítési, könnyűipari cégek, illetve a kereskedelmi cégek voltak a pályázaton a támogatási igényeket tekintve.