A kerékpáros vonatozás könnyítését, a szükséges infrastruktúra korszerűsítését az egyszerűbb jegyvásárlást is célozza a Magyar Kerékpárosklub és a MÁV-Start friss megállapodása.

A vasúttársaság és a kerékpáros civil szervezet közös munkacsoport létrehozásában egyezett meg a kerékpárszállítás szolgáltatási színvonalának javítása céljából. A kiszámíthatóbb utazáshoz a MÁV-Start online felületein tervezi, hogy már a kerékpárjegy megvásárlása előtt látható legyen a várható telítettség, például zöld-narancssárga-piros színskála segítségével.

A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítás kapacitás hiányosságainak megoldására javaslatokat dolgoz ki Budapest elővárosában, valamint a kiemelt turisztikai célok körzetében. A kiemelt turisztikai úti célok felé egyszerűbb kerékpárjegy konstrukció kidolgozása is várható.

Jövő nyártól a kerékpárszállításra kijelölt kocsikban többnyelvű tájékoztató, edukációs anyagok, és segítő ábrák segítenek a kerékpárosoknak a kerékpárjuk biztonságos és célszerű elhelyezésében. További cél az autóbuszokon, pótlóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségének megteremtése. Az együttműködés során a közeljövőben egy közös pilot projektet is indítanak, amely a B+R parkolók és a kerékpáros-vonatos munkába járást népszerűsítené.

Mindezeken túl, az együttműködés jegyében folyamatos a kerékpártároló kapacitások bővítése, főleg az elővárosi forgalommal érintett kis- és közepes forgalmú állomásokon, lehetőség szerint fordított U vagy A alakú támaszok biztosítása, helyének közös kijelölése, az állomások akadálymentesítése és a vasúti átkelők átépítései, felújításai során a gyalogos és kerékpáros áthaladás gyorsabbá és biztonságosabbá tétele érdekében.