Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mind a 40 KISS vonat forgalomba állt, ezzel teljessé vált a MÁV-START emeletes motorvonat-flottája, amelyek elsősorban a budapesti agglomerációból ingázók életét segítik – szerepel a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának szombati közleményében.

A MÁV-START 2017 áprilisában kötött keretmegállapodást 40 darab KISS emeletes motorvonat beszerzésére, a járműveket a Stadler Bussnang AG szállította le úgy, hogy a motorvonatok egy részének végszerelését a Stadler szolnoki üzemében magyar munkatársak végezték.

Az első KISS 2020 márciusában kezdte meg a próbaüzemet, ám a pandémia közel fél évre kényszerpihenőre küldte az emeletes motorvonatokat. Ezek a típusú vonatok végül 2020 augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, és azóta is folyamatosan álltak forgalomba az új szerelvények.

Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok:

 

  • a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon;
  • a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon;
  • a Budapest–Esztergom vonalon;
  • a Budapest–Vác–Szob vonalon;
  • a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon;
  • és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös/Eger vonalon;
  • valamint hétvégente Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is jár KISS szerelvény.

 

Kiváltják a hagyományos szerelvényeket

Először 2021 nyarán a Balatonra is közlekedtek KISS motorvonatok. A pozitív fogadtatás után 2022-ben újra visszatértek az emeletes szerelvények a tó partjára, egyes járatokban már dupla motorvonat közlekedett. 2022-ben 53 ezer utas választotta a Balatonhoz az emeletes járműveket. Az idei főszezonban is találkozhatnak velük az utasok a Balaton déli partján.

A KISS motorvonatok forgalomba állásuk óta 8 850 970 kilométert teljesítettek.

Az emeletes motorvonatok számos vonalon hagyományos szerelvényeket váltanak ki, ezeken a vonalakon jobb menetrendszerűséget eredményeznek kedvezőbb menetdinamikájuk miatt. A modern motorvonatok (KISS és FLIRT) forgalomba állítása hozzájárul a nagyobb férőhely-kapacitáshoz, a zsúfoltság csökkenéséhez. Emellett a járművek kedvezőbb energiafelhasználásának köszönhetően hozzájárulnak a környezetbarát, zöld közlekedéshez is.