A körülöttünk lévő energiaválság nemcsak magánszemélyként érint bennünket, hanem a vállalatok életébe is begyűrűzik. 2022 őszére mindennapi életünk része lett, hogy szorosan nyomon követjük a rezsiköltségeink alakulását. Fontossá vált, hogy az érintett társaságok tisztában legyenek az adózási kedvezmények lehetőségeivel – mondta H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Milyen adónemben vehető igénybe a kedvezmény?

A társasági adó rendszerében érvényesíthető adókedvezmény az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások és felújítások után.

A jogszabály a 2017-es bevezetés óta ugyan többször módosult, de a kialakult energiaügyi környezetben különösen érdemes megfontolni az energiahatékonysági célú beruházások megvalósítását. Hosszú távon a vállalat energiafelhasználása ezáltal csökkenthető, míg a beruházást az adókedvezményen keresztül az állam is támogatja.

Mikor vehető igénybe és milyen mértékben?

Az adókedvezmény először a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő adóévben – vagy a társaság döntése szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben vehető igénybe. A kedvezmény egy adóéven belül a számított társasági adó legfeljebb 70 százalékáig vehető igénybe.

A kedvezmény összege a beruházás elszámolható költségének 45 százaléka, Budapesten 30 százaléka, de maximum 15 millió eurónak megfelelő összeg. Az elszámolható költség a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értékének egésze is lehet. Amennyiben viszont nem erről van szó, mert nem kizárólag energiahatékonysági célokat szolgál a beruházás, felújítás (ilyen például egy elektromos haszongépjármű beszerzése), akkor az úgynevezett különbözeti módszert kell használni. Ennek értelmében az elszámolható költség az a többletköltség, amely egy alternatív, kevésbé energiahatékony beruházáshoz, felújításhoz képest merül fel.

Vannak az adókedvezmény szempontjából kizárt beruházások, az igénybevételéhez pedig energetikai auditor igazolására is szükség van, illetve számos egyéb feltételnek is meg kell felelni. Mivel az adókedvezmény feltételeinek teljesítését az állami adóhatóság az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrzi, így kellő körültekintéssel kell eljárni már a beruházás tervezési szakaszában.