A Magyar Nemzeti Bank (MNB) "kényelmes helyzetben" van: az infláció jórészt ellenőrzés alatt áll, mivel a maginfláció az elmúlt hónapokban lefelé indult, és úgy tűnik, hogy a forintárfolyam szűk, 328-336 forint/euró sávban rögzült - írják a Bank of America elemzői.

Az MNB - ha valamiért kikerülne jelenlegi komfortzónájából - kisebb kiigazításokat végrehajthat a devizaswap-állományban, de nem tapasztalható elkötelezettség a monetáris alapállás módosítására semelyik irányban, tekintettel a továbbra is meglehetősen bizonytalan külső környezetre.

Év végére az áremelkedés is lassulhat

A költségvetési finanszírozás pozitív pályán van, és ehhez jelentős hozzájárulást nyújt a lakossági kötvényértékesítés. Az elemzők a 2020-as magyarországi költségvetésben nem látnak semmilyen jelentősebb kockázatot. Ha lesz is bármilyen költségvetési ösztönzés, azt a hatóságok inkább 2021-re tartogatják, tekintettel a 2022-ben esedékes választásokra.

A szakértők az eddigi 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték az idei egész éves átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket, elsősorban a vártnál kissé magasabb, 4 százalékos decemberi tizenkét havi infláció és a viszonylag gyenge forintárfolyam környezetében emelkedő olajárak miatt. Ugyanakkor szerintük a teljes kosárra számolt infláció most már tetőzik, és az év végére 3 százalékra lassul. Mindehhez járul, hogy nem mutatkozik egyértelmű iránymutatás sem az euróövezeti jegybank (EKB), sem az amerikai Federal Reserve részéről, és ebben a környezetben az MNB valószínűleg fenntartja jelenlegi monetáris politikai alapállását.

Az MNB változatlan idei monetáris alapállása gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben.

Meglepetést okozott az ország

Egy másik elemzőcég, a Capital Economics várakozása szerint a "hihetetlenül enyhe" monetáris alapállású magyar jegybank szemet huny a célszintet jóval meghaladó, hétévi csúcson járó infláció felett, és az idén nem változtat 0,90 százalékos alapkamatán. A reálkamatok ebben a környezetben változatlanul mélyen a negatív tartományban maradnak, és ez tovább hajtja a magánszektorba irányuló hitelkiáramlást, amely már novemberben tízévi csúcson volt. Azzal számolnak, hogy a forint 2020 végéig 345 forint/euró környékére gyengül.

A cég szerint legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedése tavaly elérhette az 5 százalékot, és bár az idén ehhez képest másfél százalékpont körüli lassulás várható, az idei ütem is a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja felett marad. Az egész térség egyik legnagyobb meglepetése volt a magyar gazdaság tavalyi felülteljesítő növekedése.

A Morgan Stanley is úgy fogalmaz, hogy a meglepően erőteljes - éves összevetésben 5 százalékos - tavalyi harmadik negyedévi éves növekedés megerősítette a magyar gazdaság regionális növekedési felülteljesítő státusát. Elemzői ennek ellenére szintén azt valószínűsítik, hogy az idén nem változik az MNB 0,90 százalékos alapkamata, de 2021 harmadik negyedévében 1,00 százalékra emelkedhet a jegybanki kamat.