A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Szakértők szerint a kamatpálya idei alakulásával kapcsolatban a legfontosabb kérdés az MNB új vezetése által képviselt irányvonal. Feltételezhető, hogy Simor András mandátumának lejárta után sokkal lazább monetáris politikai irányt vesz a jegybank, ami nemcsak a kamat-, hanem az árfolyam-politikában is új irányokat hozhat.

Ráadásul ha baj történne, akkor − szemben a korábbi, precedenst is képviselő hirtelen kamatemeléssel (2009-ben 300 bázispontos emelésre kényszerült az MNB) − sokkal valószínűbb, hogy az állampapírpiacon interveniál a jegybank. Bár a kötvénypiac kiszáradására senki sem számít, a forint célárfolyamát többen jelentősen megemelték hat hónapos időtávra.

A forintárfolyam decemberi megingása után stabilizálódott a piac, ráadásul a 300-as euró/forint szint alatt egyébként sem számítunk arra, hogy az befolyásolja a kamatdöntéseket − mondta el lapunknak Gabler Gergely, az Equilor elemzője. A brókerház prognózisa szerint idén első körben 4,5−4,75 százaléknál fejezheti be a kamatvágási sorozatot az MNB, míg 2014-ben újabb csökkentések jönnek. Abban az esetben látja úgy az elemző, hogy megállna a lazítás, ha szignifikánsan romlana a nemzetközi tőkepiaci hangulat és ezzel Magyarország kockázati megítélése.

Elszálló forintárfolyam és esetlegesen besült aukciók esetén egy időre leállhatnak a kamatcsökkentések. Mivel azonban Gabler úgy gondolja, hogy a Fed QE-programja egész évben fennmarad és a többi nagy jegybank is folytatja a lazítást, nem számíthatunk nagyobb pénzügyi turbulenciára az idén. Az MNB-elnökváltás azonban megmozgathatja a forintpiacot, ideiglenesen akár 315-ig is lendülhet az euró/forint árfolyam, de kötvénypiaci befagyásra nem számít az elemző, hiszen − mint mondja − ez esetben az új vezetésű jegybank várhatóan belép az állampapírpiacra.

Kép: Napi grafikonok