Csak 2021-ben ötmillió háztartás mondta le a tévéelőfizetését az Egyesült Államokban a streamingszolgáltatók miatt. Magyarországon ez még nem trendi, a háztartások 91 százalékában van hagyományos tévéelőfizetés – írja közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az adatokat 3000 háztartásban mérték fel.

Ez az adat az európai élbolyba tartozik, mint ahogy a napi 4 óránál többet tévézők aránya is Magyarországon. Azok a tartalomfogyasztók, akik előfizettek valamilyen filmtár-szolgáltatásra, és nincs tévéelőfizetésük, mindössze egy százalékát teszik ki a megkérdezetteknek.

Tányéros tévé kell

Érdekes adat, hogy 2018 és 2021 között összesen 153 ezer magyar háztartás cserélte le a sugárzott műsorszolgáltatást valamilyen vezetékesre, de ezt a lépést nem befolyásolta sem az ár, sem a minőség. A földfelszíni adásra előfizetők jóval elégedetlenebbek a kínálattal, mint a műholdasok, mert a földfelszíni sugárzást nyújtó Antenna Hungáriánál a kiegészítő opciókkal is csak ötven-hatvan csatorna érhető el. A műholdas szolgáltatóknál viszont százas kínálat van – írja az NMHH.

A lakosság otthoni internethasználatának terjedésével egyre kevesebb olyan háztartás marad, amelyet nem zavar, hogy a tévé mellé nem tudnak internetre előfizetni. A vezetékes szolgáltatásra váltás oka, hogy a szolgáltatók már lényegesen kedvezőbb áron adják az internet-, vezetékestelefon- és tévéelőfizetést, ha egy háztartás ezek közül kettőt vagy hármat vesz igénybe.