Pest és Nógrád megye között kóborol az a medve, amelyet az elmúlt hetekben több helyen észleltek a térségben. A szakértő szerint meg kell tanulnunk együtt élni ezekkel az állatokkal - írja az Infostart.

A Nógrád megyei Bercel polgármestere, Batta Tibor szerda délelőtt írta ki a település Facebook-oldalára, hogy medvenyomokat találtak a Szalasi út környékén. Ezt jelezték a Bükki Nemzeti Parknak, amely szakértőket küldött a helyszínre, de a nyomokat addigra elmosta az eső.

A polgármester csütörtök délután már azt közölte Bercel közösségi oldalán, hogy "a medve jelenléte településünkön nem bizonyítható".

Máshol viszont minden kétséget kizáró módon, egyebek mellett vadkamerák képeivel igazolták, hogy egy fiatal, 300-400 kilogrammos medve kóborol Pest és Nógrád megyében. Az állat járt már Acsán, Galgamácsán, Aszódon, Ikladon, Kartalon, Erdőkürtön és Vanyarcon is.

Székely János, a veresegyházi medveotthon szakmai vezetője szerint a képek alapján ugyanarról a medvéről lehet szó.

"Hasonló nagyságú, ugyanolyan erős marral rendelkezik, tehát egy jó kondiban lévő medvét láthatunk a képeken" – mondta a szakértő, és szerinte nem annyira meglepő, hogy a medve jól érzi magát Pest megyében, mert "kukorica van kint a szórókon, a medve pedig szereti a kukoricát", és ez egy egyszerű táplálékszerzési lehetőség.

"Ha már élt emberi közelségben, akkor este fog mozogni a medve, mivel jó kondiban van, valószínűleg megtalálja a megfelelő táplálékmennyiséget kint a vadonban, és reméljük, hogy nem akar települések belsejében hulladéktároló edényekből táplálkozni" – tette hozzá.

Székely János nem tartja kizártnak, hogy a medvék több száz év után újra megtelepszenek Magyarországon, ezért meg kell tanulnunk együtt élni velük.

"Nem számít az ember a medve táplálékának, nem bánt minket, de vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, és akkor gond nélkül éldegélhetünk egymás mellett" – mondta a szakember.

Ennek érdekében érdemes elkerülni a medve által látogatott erdőket, illetve betartani azokat a jó tanácsokat, amelyek egyebek mellett a Bükki Nemzeti Park és a WWF Magyarország honlapján is megtalálhatók.