Az ellenzéki szavazók csaknem 100 százaléka szerint szimpla szavazatszerző kampányfogás a kormány ígérete, hogy 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a gyerekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat a választási évben - idézi a Népszava a Publicus Intézet lapunk felmérését. Nem gondolja ezt másként a bizonytalanok tábora (87 százalék), mi több, a fideszesek többsége (53 százalék) sem.

Orbán Viktor miniszterelnök június elején jelentette be: a gyermeket nevelő, az átlagjövedelemnél – a legfrissebb adat szerint ez bruttó 440 ezer forint – kevesebbet kereső szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, ha a gazdaság a megfelelő ütemben, legalább 5,5 százalékkal nő 2021-ben. Szakemberek szerint egy kétkeresős család szülőnként akár 1,6 millió forinthoz is juthat a visszatérítéssel, átlagban pedig hozzávetőlegesen 400 ezerre számíthat egy família.

Miután a kifizetés az év első hónapjaiban várható, sokan egyszerű választási fogásként értékelik: 80 százalék véli úgy, hogy a kormány szavazatokat akar vásárolni az adóvisszaosztással, míg a megkérdezettek alig több mint fele gondolja, hogy részben a gyerekes családok megsegítése a cél. Utóbbit főként a Fidesz-KDNP-s szavazók vallják, igaz, ők szinte teljes mellszélességgel: 95 százalékuk hisz a segítő szándékban.

A válaszadók jelentős része (37 százaléka) pesszimista – vagy talán nem bízik a kormány ígéretében –, arra számítanak, nem fog összejönni az 5,5 százalékos gazdasági növekedés, a pénzosztás pedig elmaradt. Meglepő módon a kormánypárti szavazók megosztottak a kérdésben, csaknem ugyanannyian hiszik (38 százalékuk), hogy az 5,5 százalékos GDP-emelkedés elmaradása esetén is utal majd a kormány, mint akik kételkednek ebben (41 százalék).