A lépést lehetővé teszi az atomerőmű-bővítés hitelezéséről Oroszországgal megkötött szerződés, a kormány pedig azért döntött az előzetes megtérítés mellett, mert így spórolhat a kamatokon. Az előtörlesztést támogatják a kedvező piaci folyamatok is: a hitelminősítők közül több már befektetésre ajánlja Magyarországot, valamint folyamatosan csökkennek az állampapírhozamok, és sikeres devizakötvény-cserét is végrehajtott az ország tavaly ősszel.

A 10 éves forintállamkötvény átlagos hozama például 1,93 százalék volt a legutóbbi aukción. A még 2014-ben kötött magyar-orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítást érünk el - idézi a Világgazdaság a tárcavezetőt.

A döntésről a magyar fél hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert, a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg. "Az eddig lehívott teljes összeget, 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forintot) fizetjük vissza" - mondta el Varga Mihály.

A paksi beruházás jövője még nem biztos, dacára annak, hogy tavaly ősszel az Európai Bizottság nem kezdett külön eljárásba a bővítés miatt. Elfogadták a kormány érvelését, hogy azért nem volt nemzetközi tender a projektről, mert a már meglévő blokkok üzemeltetése miatt nem volt más lehetőség, mint a Roszatom felkérése. Az uniós szerv csak annyit kötött ki, hogy a további kivitelezői munkákban részt vegyenek EU-s cégek. De a problémát nem az utóbbi elvárás okozza: Ausztria január közepén bejelentette, az Európai Bíróságon támadja meg a beruházást.

A fotó forrása: MTI Fotó/Sóki Tamás.