Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013 óta figyeli külön is azon ügyek számát, amelyeket a különféle hitelszerződések tisztességtelen feltételeinek megtámadásáért kezdeményeznek a hitelfelvevők.

Eszerint 2013 utolsó két hónapjában hatszáz, ezután 2014 egészében ötezer körül mozgott az ilyen ügyek száma, 2015-ben viszont már 11 ezer devizás pert jegyeztek fel, egy évvel később pedig újabb 19 ezret. Ezt követően a múlt esztendőben nagyjából 15 ezer ügy érkezett - írta a napilap.

Tavaly az ország bíróságai­ra összesen körülbelül 190 ezer gazdasági és polgári peres ügy futott be, így száz ügyből átlagosan nyolc a devizahitelek miatt vette kezdetét - mondta Benkő Imola, az OBH jogi főosztályának vezetője.

2017 utolsó heteiben dömpingszerűen érkeztek a devizahiteles ügyek. Ennek oka az lehetett, hogy január elsején új eljárási szabályok léptek életbe. Sokan a jelek szerint még inkább a régi, jól ismert rendelkezések alapján szerették volna megindítani a pert.

A múlt esztendő végén nagyjából hétezer per volt folyamatban, ez az érték körülbelül ezerrel volt kevesebb a 2016 véginél.