Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése érdekében szükséges további intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint az intézkedés célja a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése. Az intézkedés végrehajtásáért a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter felel. A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy gondoskodjon a szükséges fedezet biztosításáról.

A belügyminiszternek és a honvédelmi miniszternek gondoskodnia kell arról, hogy együttműködési megállapodás jöjjön létre a Magyar Honvédségnek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal feladataiban való közreműködéséről.

A rendelet értelmében a honvédelmi miniszternek részt kell vennie a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár létesítésének katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő kivitelezői feladataiban. Továbbá le kell folytatnia az ehhez szükséges, valamint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fennállásakor a menekültügyi és idegenrendészeti feladatok ellátásával összefüggő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt árucikkek beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó beszerzéseket.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hat megyére hirdetett ki a kormány: kedden Bács-Kiskunra, Csongrádra, majd pénteken Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére. Vas megyének nincs külső schengeni határa, mert Szlovénia is tagja a közös uniós határőrizeti rendszernek.