A szezonális hatásoknak megfelelő mértékben, 27,2 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás a május-júniusi átlaghoz képest. Egy év alatt 133,6 ezerrel, 4,251 millióra növekedett a foglalkoztatás, ami a rendszerváltás óta nem látott szintet mutat.

A foglalkoztatottak számának növekedése részben a közfoglalkoztatottak számának 61,1 ezer fős növekedésének köszönhető, azonban a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is közel 60 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, a külföldön dolgozók létszáma pedig 13 ezer fővel bővült - kommentálta a friss adatokat Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője.

Kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 94,3 ezer fővel növekedett, így a nem aktívak száma 3 millió alá, 2,984 millióra csökkent. Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. Így idén 6,9-7 százalékra, jövőre 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról - véli a szakember.

A szezonális hatásnak szerepe van az adatokban, mivel nyáron eleve növekedni szokott a foglalkoztatás, illetve a közfoglalkoztatottak száma is - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A prognoszta szerint az év hátralévő részében várhatóan 7 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta, így éves átlagban 7 százalék körüli mutatóra lehet számítani.

A rendszerváltás óta nem mértek ilyen magas foglalkoztatottságot hazánkban. A munkanélküliség is tovább mérséklődött, jelenleg 6,7 százalékon áll, ami több mint tíz éves rekordnak számít - triumfált Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nők újabb csúcsot döntöttek: 2,2 százalékpontos növekedéssel a foglalkoztatási arányuk elérte az 58,2 százalékot. A legjelentősebb javulás az 55 év felettieknél, a 20-24 éveseknél és a kisgyermeket nevelőknél tapasztalható, ami a tárca szerint egyértelműen a munkahelyvédelmi akciónak és a gyed extrának köszönhető.

A reálbérek több mint két éve tartó emelkedése és a kiskereskedelmi forgalom folyamatos bővülése mellett a kiváló foglalkoztatottsági adatok is egyértelműen hozzájárulnak a magyar gazdaság egészének növekedéséhez - véli az NGM.