Az 54,3 milliárdos lejárt adósságállományból 27,6 milliárd forint 60 napon túl lejárt követelés.

Az adóslista élén álló Honvédkórház júliusban nagyon belehúzott, a június végi 3,9 milliárdról július végére 4,6 milliárdra növelte kifizetetlen számláinak összegét. További 18 kórházban haladja meg az egymilliárd forintot a szállítók felé fennálló tartozás, közülük a Péterfy Sándor utcai, valamint a Békés Megyei Központi Kórház 3 milliárd forintot meghaladó adósságot görget maga előtt.

A tartozás növekedése elkerülhetetlenné tesz egy komolyabb konszolidációt az év végéig - mondta lapunknak Rásky László, a kórházi beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A beszállítók egyre tarthatatlanabb helyzetén már a 60 napon túli tartozások - 27 milliárd forint - kifizetése érdemben segíthetne.

Az egészségügyi államtitkárság a kancelláriarendszer bevezetésétől várja az adósságállomány növekedésének megfékezését, a hírek szerint a koncepció év végére áll össze. Szakértők azonban folyamatosan arra figyelmeztetnek, a források érdemi növelése nélkül a kancellárok csak az ellátás szűkítésével lesznek képesek megálljt parancsolni az eladósodásnak.