Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a külgazdasági szakdiplomatáknak (kgsz) a munkájuk során mind az NGM-ből, mind a Külügyminisztériumból, mind a Miniszterelnökségből érkező utasításokat, kéréseket, inspirációkat komolyan kell venniük, a helyzet hamarosan változhat. Nem kizárt ugyanis, hogy - a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a kereskedőházak után - a szakdiplomata-hálózat is a Miniszterelnökség, azon belül is Szijjártó Péter külgazdasági szakállamtitkár felügyelete alá kerül. (Jelenleg a külügyi és a nemzetgazdasági tárca közösen dönt a szakdiplomaták kinevezéséről, a szakmai irányítást a HITA végzi.)

Minderre abból lehet következtetni, hogy Szijjártó a ma megrendezett külpiaci értekezleten kijelentette: olyan előterjesztés van folyamatban, amely alapján egységes irányítás alá kerülhet a külgazdasági szakdiplomata hálózat. Az NGM nem kívánta kommentálni, hogy ez mit jelenthet, a Miniszterelnökségtől pedig csupán azt a választ kaptuk, hogy szükségesnek látszik a külképviseleti rendszer hozzáigazítása az átstrukturált külgazdasági rendszerhez. Hozzátették: több nemzetközi példa is az egységesség hatékonyságát mutatja, ám egyelőre nincs olyan fázisban a hatékonyságot és gyorsaságot megcélzó koncepció kidolgozása, hogy az irányító intézmény majdani kilétére vonatkozó kérdések napirendre tudjanak kerülni.

Szijjártó szavai szerint a külpolitika fókuszában a külgazdaságnak kell állnia, a külpolitikai célfüggvény legfontosabb pontja a magyar gazdasági érdekérvényesítés. (Korábbi információink szerint voltak súrlódások a külügy és az NGM között abban a kérdésben, hogy hol kellene bővíteni a kgsz-hálózatot, nem mindig estek ugyanis egybe ugyanis a KüM és a külgazdaság érdekei.) Az államtitkár szerint azokban az országokban várható szakdiplomata-álláshely megszüntetése, ahol az államközi érintkezésnek kevésbé van jelentősége a gazdasági kapcsolatok szempontjából. Ott viszont érdemes nyitni, ahol kitüntetett az állami szerepvállalás. Szavaiból kiderült, hogy a felpörgetnék a kötött segélyhiteleket, továbbá közeljövőben egy-két dél-amerikai képviselet megnyitása várható, illetve napirenden van az afrikai jelenlét erősítése is, utóbbi egyik eleme a nigériai Abudzsában létrehozott nagykövetség. (Ezt korábbi hírek szerint hosszabb távon egy etiópiai képviselet is követheti.) Ami a kereskedőházakat illeti, még az idén meg akarják nyitni a Rijádi, Abu-Dzabi-i és Pekingi házat, jövőre a Maghreb-országok, 2015-ben pedig Dél-Amerika kerülhet sorra.